Soud nařídil Trumpově vládě vydat plné znění Muellerovy zprávy

Odvolací soud ve Spojených státech nařídil vládě prezidenta Donalda Trumpa vydat Kongresu USA neredigovanou zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera o ruském vlivu na prezidentské volby. Vláda se předání zprávy zákonodárcům dlouhodobě brání, proto lze očekávat, že se ve sporu odvolá až k nejvyššímu soudu.

Federální soud již loni v říjnu nařídil ministerstvu spravedlnosti, aby neupravenou zprávu předal justičnímu výboru Sněmovny reprezentantů. Na konci října ale vykonání verdiktu dočasně zablokoval odvolací soud, který nyní rozhodl, že výbor má na Muellerův dokument nárok.

Ministerstvo spravedlnosti zatím nový rozsudek nekomentovalo. Podle agentury Reuters může nyní ministerstvo vyzvat odvolací soud, aby verdikt znovu zvážil, nebo se rovnou obrátit na americký nejvyšší soud, který je konečnou instancí.

Text se začerněnými pasážemi

Muellerovu zprávu, která shrnuje vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby s důrazem na pozadí kampaně nynějšího prezidenta Trumpa, zveřejnilo v polovině loňského dubna ministerstvo spravedlnosti s rozsáhlými začerněnými pasážemi.

I přes naléhání Kongresu odmítlo ministerstvo neupravenou verzi zprávy zákonodárcům poskytnout a zdůvodňovalo to tím, že část takřka 500stránkového dokumentu je začerněná kvůli neskončenému vyšetřování, případně kvůli ochraně lidí, kteří s kauzou nemají nic společného.

V minulosti již americké soudy nařídily odtajnit některé části Muellerovy zprávy, vždy se to ale týkalo pouze konkrétních osob, kterým se vyšetřovatelé věnovali.