Armáda při epidemiích pomáhá běžně, ujistil budoucí šéf Evropské obranné agentury Jiří Šedivý

Jiří Šedivý v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

V dubnu začne Evropskou obrannou agenturu řídit Jiří Šedivý, někdejší letitý velvyslanec Česka při NATO a bývalý český ministr obrany. Na začátku měsíce ho vybrali zástupci členských států EU. Jiří Šedivý byl hostem Interview ČT24, na hrozby pro Evropu a na připravenost české armády na koronavirus se ho ptal Daniel Takáč.

Šedivý je přesvědčen, že Evropa kvůli koronaviru není nijak výrazně oslabena. Mírně ho však znepokojuje fakt, že kontinent musí řešit šířící se nákazu společně s další vlnou migrační krize. „Tento souběh okolností a jistá neschopnost dohodnout se na postupu Evropě nyní v projevu zájmů nepomáhá.“ 

V pondělí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že česká armáda na hranicích republiky vypomůže s testováním cizinců, kteří budou vykazovat symptomy nákazy novým druhem koronaviru. Šedivý potvrdil, že armády jsou součástí integrovaných záchranných systémů států a scénáře pandemií se objevují v bezpečnostních strategiích a obranných doktrínách.

„Řada států tyto scénáře procvičuje v praktických cvičeních. To, že armáda poskytne pomoc při řešení epidemie, je standardní událost. Armáda je organizovaná a má k tomu schopnosti,“ vysvětlil.

Těchonínská nemocnice je v záloze

Šedivý také potvrdil, že čeští vojenští lékaři jsou v Evropě velice žádaným artiklem. Mají totiž specializaci v ochraně proti zbraním hromadného ničení, jak biologickým, radiologickým i jaderným. Dle politika je vojenská nemocnice v Těchoníně připravená na horší nákazy, než je koronavirus.

„Nikdy nejsme ve stoprocentním bezpečí. Není to ale tak, že by Evropa byla v ohrožení existence. V Evropě je od roku 1945 mír. Hrozby jsou dnes jiné, než byly tehdy. Jsou čím dál víc nevojenské, jsou vázány na nové technologie, odehrávají se v kybernetickém prostoru. My jsme ale dobře zabezpečeni,“ ujistil.

Rusko je hrozbou, Turecko nikoliv

Mezi státy, které mohou Evropskou unii potenciálně oslabit, uvedl bývalý velvyslanec při NATO Ruskou federaci. Ta se dle něj sice neodváží přímé vojenské akce, používá ale jiné metody útoku, například kybernetické. Na druhou stranu Čína používá zpravodajské služby vůči Západu převážně jako nástroj průmyslové špionáže. „Zatím nevidíme vážnější snahu Číny útočit na západní demokracii, což například Rusko už dávno dělá.“

Turecko dle Šedivého naopak v žádném případě ohrožení pro Evropu nepředstavuje. „Je to každopádně velice problematický člen, v žádném případě by ale neměl být vyloučen z NATO. Vně Aliance by totiž tato země představovala mnohem větší problém,“ míní.

Budoucí šéf Evropské obranné agentury dodal, že NATO ani EU nemá v žádném dokumentu řečeno, že by ten či onen stát byl jejich vojenským nepřítelem. „Základní koncept obrany doplňujeme konceptem odstrašení. Máme možnost potenciálnímu útočníkovi dát signál, že se mu útok nevyplatí,“ řekl Šedivý.

  • Vystudoval vojenství na londýnské King's College (1994, titul M.A.) a politologii na Univerzitě Karlově (1999, titul PhD.)
  • V letech 1996 až 2002 byl externím poradcem prezidenta Václava Havla, v letech 1998 až 2004 ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů v Praze; vyučoval mezinárodní politiku a bezpečnostní studia na Univerzitě Karlově, přednášel i na University of New York v Praze; od září 2006 do ledna 2007 byl ministrem obrany v první vládě Mirka Topolánka; v letech 2007 až 2010 působil jako náměstek generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera pro obrannou politiku a plánování; od listopadu 2010 do srpna 2012 byl prvním náměstkem ministra obrany; od září 2012 do srpna 2019 byl mimořádným a zplnomocněným velvyslancem ČR při NATO.
  • Působil v několika pracovních skupinách zabývajících se například bezpečnostními reformami či zahraničněpolitickými koncepcemi ČR. Podílel se na vypracování politických a bezpečnostních analýz pro vládu USA, Evropskou komisi nebo NATO. Přednášel v Evropském centru pro bezpečnostní studia George Marshalla v Německu.
  • Jako ministr obrany podporoval vybudování americké protiraketové základny v ČR. Jako náměstek měl na ministerstvu obrany na starosti především zahraniční projekty, například výstavbu společného vrtulníkového centra. Už před svým jmenováním náměstkem ministra obrany byl v srpnu 2010 jmenován do čela týmu odborníků, který měl vypracovat novou koncepci armády.
  • Je autorem několika odborných publikací, např. Dilema rozšiřování NATO (2001).
  • Je synem Jaroslava Šedivého, diplomata a bývalého ministra zahraničí ve vládě Josefa Tošovského.
  • V bezpečnostní oblasti se pohybuje i jeho jmenovec, někdejší náčelník generálního štábu z let 1998 až 2002 generál Jiří Šedivý, který je o deset let starší.