Izrael pošle všechny, kteří přicestují ze zahraničí, do karantény. Koronavirus má i francouzský ministr

Izrael zavádí v rámci opatření proti šíření koronaviru povinnou čtrnáctidenní karanténu pro všechny osoby, které přijedou do země. Nákaza už se prokázala ve všech 27 zemích Evropské unie. Jako poslední své první dva případy oznámil Kypr. Polsko zavádí kvůli koronaviru sanitární kontroly na hranicích s Českem a Německem. Ve Francii onemocněl i tamní ministr kultury. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je riziko světové pandemie nadále velmi vysoké, situace se ale postupně lepší.

Opatření platí s okamžitou platností pro Izraelce vracející se do vlasti, pro občany jiných států bude platit od čtvrtka. „Po dni složitých jednání jsme přijali rozhodnutí – všichni, kdo přicházejí do Izraele ze zahraničí, budou umístěni na 14 dnů do izolace,“ ohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve videu na jeho twitterovém účtu. 

Izraelské ministerstvo financí odhaduje, že rozhodnutí poslat všechny osoby, jež do Izraele přicestují do domácí karantény, bude zemi stát zhruba 4,9 miliardy šekelů (přes 31 miliard korun).

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) oznámil, že na výletní lodi u Singapuru se dostalo do izolace kvůli obavám ze šíření koronaviru 18 Čechů. Jeden je zadržován ve Vietnamu a jedna Češka v Itálii. Nikdo z nich by neměl být nemocný. „Jsou v různých formách izolace a naše zastupitelské úřady jsou jim k dispozici,“ uvedl Petříček.

Na cestě do Česka jsou podle něj naopak tři lidé, kteří byli kvůli koronaviru v karanténě v Ázerbájdžánu. V Česku už by měla být i žena, která musela kvůli šíření nemoci zůstat na ostrově Tenerife. V Číně, odkud se nákaza začal šířit, zůstali podle Petříčka pouze Češi, kteří tam dlouhodobě žijí a možnost evakuace nevyužili.

Polsko zavádí sanitární kontroly na hranicích

Polské opatření v pondělí oznámil premiér Mateusz Morawiecki. Kontroly by se zatím měly týkat čtyř přechodů s Německem a jednoho s Českem, postupně se ale rozšíří na další, dodal podle listu Rzeczpospolita předseda vlády.

Morawiecki sdělil, že kontroly budou zaměřené především na autobusy a mikrobusy, převážející více než osm cestujících, ale provádět se budou i v železniční dopravě. Do dvou až tří dnů je plánováno zavedení kontrol na všech silničních i železničních hraničních přechodech a také v přístavech, dodal.

Kontroly mají podle premiéra co nejméně postihnout plynulost dopravy, ale hlavně mají zachytit případy hrozící rychlým rozšířením koronaviru po celém Polsku, jakkoli se úřady připravují na velký přírůstek pacientů. Kontrola má zahrnovat měření teploty řidiče a cestujících, jakož i vyplnění formuláře, který má zajistit, že v případě potřeby budou úřady s to rychle zjistit, kde se dotyčný nachází. Kontroly mají podle velitele pohraniční stráže pracovat nepřetržitě, po 24 hodin denně.

Polsko eviduje 17 potvrzených případů nákazy koronavirem, dalších více než 170 lidí čeká s podezřením na nemoc COVID-19 v karanténě na výsledky testů.

Koronavirus v Itálii (zdroj: ČT24)

Italská lyžařská střediska ukončí sezonu

Čtrnáctidenní karanténa platí pro všechny Brity, kteří se vrátí ze severoitalských oblastí v nařízené izolaci. A to bez ohledu na to, zda se u nich projevují příznaky nemoci COVID-19.

„Pokud jste se vrátili nebo se brzy máte vrátit z některé z uzavřených oblastí, musíte se sami na 14 dní izolovat, ať už s příznaky, nebo bez nich,“ vyzvalo britské ministerstvo zdravotnictví. Do karantény se mají uchýlit i lidé, kteří se vrátili z jiných italských regionů a zároveň se u nich nějaké příznaky projevují. Ve Velké Británii je nyní 319 nakažených. 

Italská vláda v neděli zakázala cesty do regionů na severu země a ven z nich, pokud pro ně nejsou závažné důvody. V karanténě je skoro na čtyři týdny na 16 milionů lidí. Cizinci odjíždějí bez problémů, Italové by se ale z karanténní oblasti a do ní měli dostat jen se zvláštním povolením. Lyžařská sezona v příštích dnech ve většině středisek končí. Úřady tím chtějí zabránit dalšímu šíření nákazy.

V zemi se podle poslední bilance novým koronavirem dosud nakazilo 9 172 lidí a 463 zemřelo. Nejzasaženější je severoitalská Lombardie, vlastní případy však potvrdilo všech dvacet italských regionů.

V Itálii v současnosti pobývá necelých deset tisíc Čechů. Na severu země jsou dva až tři tisíce z nich. Většina jich v zemi pracuje, případně studuje. Turistů, kteří zůstávají na dovolené na severu země, je teď podle odhadu cestovek zhruba pět set. Řada Čechů se stále obrací na konzulární oddělení v Miláně, které bude od úterý uzavřeno a fungovat má jen po telefonu.

Bratislava zavírá školy, nepoběží se maraton

Slovensko eviduje sedm potvrzených případů nákazy. Od úterý země zavede povinnou karanténu pro občany, kteří se vrátí z Itálie a dalších tří zemí, které se potýkají s novým typem koronaviru. Zároveň na dva týdny zakáže pořádání veřejných kulturních, sportovních či společenských akcí. Po jednání ústředního krizového štábu to oznámil premiér Peter Pellegrini. Policie rozšíří kontroly a informační kampaň na všechny hraniční přechody se sousedními zeměmi. 

Bratislava na pět dnů uzavře všechny mateřské a základní školy, oznámil už dříve primátor Matúš Vallo. Uzavřena budou rovněž centra volného času a základní umělecké školy. Město také zavřelo zoo, galerii, muzeum či knihovnu. Z rozhodnutí ústředního krizového štábu se neuskuteční ani bratislavský maraton, který byl naplánován na začátek dubna. 

Velké bratislavské vysoké školy, Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita, přerušily výuku až do 21. března. Bratislavský samosprávný kraj již o víkendu ohlásil přerušení výuky na středních školách, kromě něj rozhodly o přerušení výuky na středních školách kvůli koronaviru i některé další kraje v zemi.

Centrální krizový štáb v pátek rozhodl, že od pondělí Slovensko přeruší letecké spojení s Itálií. Slovenské úřady také zakázaly návštěvy v nemocnicích, věznicích a v domovech sociálních služeb, povoleny nejsou školní exkurze do zahraničí.

V Německu je přes tisíc nakažených

Počet nakažených v Německu dosáhl 1139. Informoval o tom Institut Roberta Kocha. Od nedělního odpoledne jich tak přibylo přes dvě stě. V zemi na COVID-19 zemřeli dva lidé. Obě oběti jsou ze Severního Porýní-Vestfálska, jednou z nich je 89letá žena. Jeden Němec také nákaze podlehl v Egyptě.

Nejrozšířenější je nový koronavirus nadále v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku, kde bylo hlášeno 484 případů. V Bavorsku jich zatím úřady zaznamenaly 256, v Bádensku-Württembersku 204, v Berlíně 48 a ve všech ostatních spolkových zemích méně.

V Rakousku stoupl počet nemocných do pondělního rána na 140. Agentura APA uvedla, že během odpoledne oznámila 16 případů spolková země Tyrolsko. Nejvíce případů nadále evidují na severovýchodě země Dolní Rakousy následované Vídní. Počínaje úterým zavádí Rakousko na hranicích s Itálií sporadické zdravotní kontroly, při kterých zdravotníci budou měřit cestujícím teplotu.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz v neděli nevyloučil přijetí rozsáhlejších opatření. „Musíme zabránit rychlému rozšíření koronaviru současně s chřipkovou vlnou,“ upozornil Kurz. V úvahu podle něj připadá zavření škol, školek a univerzit. „Ve správný okamžik, při správném dávkování,“ poznamenal k možným opatřením.

Nové nakažené hlásí i další evropské země. Ve Španělsku počet potvrzených případů přesáhl 1200, ve Francii se vyšplhal na 1191, v Nizozemsku na 321. První dva případy nákazy jako jedna z posledních evropských zemí ohlásila Albánie, později také Kypr. Roste i bilance obětí: ve Francii na 25, ve Španělsku na 29. 

Španělské úřady proto oznámily uzavření všech škol v metropolitní oblasti Madridu, tedy v oblasti, která registruje polovinu všech nakažených v zemi. Uzavření škol má trvat patnáct dní.

Mezi nakaženými ve Francii je podle agentury AFP i ministr kultury Franck Riester. Šestačtyřicetiletý politik se prý nicméně cítí dobře a zůstává ve svém pařížském bydlišti.

Pět amerických států vyhlásilo výjimečný stav

Počet lidí nakažených novým koronavirem v USA stoupl na 565. S odvoláním na Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) o tom informovala stanice CNN. Nemocní jsou ve 34 státech země. Virus zabil 22 lidí, z toho 19 v západoamerickém státě Washington. Zbylí tři mrtví připadají na Kalifornii a Floridu. Státy Washington, New York, Kalifornie, Maryland a Oregon vyhlásily mimořádný stav.

Podle údajů CDC údaj o nakažených zahrnuje 49 lidí, kteří byli dopraveni do USA a nakazili se v cizině. Většina z nich je z výletní lodi Diamond Princess, která byla v karanténě v Japonsku. 

U kalifornského pobřeží kotví od minulého týdne výletní loď Grand Princess s asi 3500 pasažéry. Jeden z turistů, kteří na této lodi cestovali předtím, se virem nakazil a později zemřel. Nyní je na lodi nakaženo 21 lidí, z nichž 19 jsou členové posádky. V pondělí má plavidlo zakotvit v Oaklandu. Část pasažérů bude umístěna do povinné karantény na americké vojenské základny.

Dva členové Kongresu za republikánskou stranu oznámili, že zůstanou v dobrovolné karanténě kvůli tomu, že byli na konci února na konferenci konzervativců v kontaktu s nakaženou osobou. Na akci byl i prezident Donald Trump. Podle Bílého domu je ale hlava státu v pořádku.

Obavy z nákazy novým koronavirem vedly vlády Thajska a Malajsie k odmítnutí přijmout další výletní loď, Costa Fortuna s 2000 lidmi na palubě. U cestujících se žádná nákaza neprokázala, je mezi nimi však 64 italských občanů. Loď by měla v úterý zakotvit v Singapuru. 

Každodenní život v Číně se vrací k normálu

Čína ohlásila v pevninské části, tedy bez autonomního Hongkongu a Macaa, 40 nově potvrzených případů nákazy během neděle, oproti 44 případům o den dříve. Nemoc COVID-19, způsobená koronavirem, si během neděle vyžádala 22 obětí, oproti 27 během soboty, uvedla agentura Reuters. Celkový počet obětí tím v pevninské části Číny stoupl na 3119. 

Počty nově nakažených v pevninské Číně v posledních dnech klesají. Mimo Chu-pej se život opatrně vrací k normálu. Provincie Čching-chaj jako první obnoví příští týden výuku. Otevírají některé provozovny v Disneylandu v Šanghaji. Wu-chan dokonce zavírá jedenáct z šestnácti provizorních nemocnic pro mírné případy.

Nejnověji dělá Číně starosti, aby se koronavirus nevrátil ze světa zpátky. Po Pekingu zavádějí povinnou karanténu pro lidi vracející se z ciziny i další města a kontroly na hranicích zpřísňují.

Snižovat počty nových případů se daří postupně i v Jižní Koreji. Zatímco v minulém týdnu tam přibývalo denně kolem pěti stovek nakažených, v pondělí ohlásila země dalších 165 případů. Celkový počet případů infekce tím stoupl na 7478.

Saúdská Arábie ve snaze bránit šíření nového koronaviru na svém území přerušila letecké i námořní spojení s devíti zeměmi. Jde hlavně o blízkovýchodní státy, z evropských se opatření týká Itálie.

V blízkovýchodních zemích je potvrzeno přes 7600 případů nákazy, z nichž nejvíc připadá na Írán. Na onemocnění COVID-19, jež virus způsobuje, tam zemřelo podle úřadů 237 lidí a nakazilo se 7161. Írán hodlá na neurčito přerušit veškeré lety do Evropy.

Po celém světě se novým koronavirem nakazilo víc než 111 tisíc lidí, přes 62 tisíc se jich už zotavilo. Více než 3800 jich nemoci COVID-19 podlehlo.