Afghánský expremiér prchal z ceremonie v Kábulu. Při útoku ozbrojenců zemřely desítky lidí

Horizont ČT24: Teroristický útok v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Při útoku na pátečním vzpomínkovém shromáždění v Kábulu zemřelo nejméně 27 lidí, dalších 29 utrpělo zranění, napsala agentura Reuters s odvoláním na mluvčího ministerstva zdravotnictví. Z místa musel prchat i afghánský expremiér Abdulláh Abdulláh, který nedávno neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách. Z incidentu vyvázl bez zranění. Radikálové z Talibanu odpovědnost odmítli, naopak se k ní přihlásila organizace Islámský stát.

Na záběrech televize Tolo News bylo vidět, jak se lidé utíkají schovat, a slyšet byla střelba. Na místo následně dorazili členové speciálních policejních sil. „Útok začal zaduněním, na místo podle všeho dopadla raketa, Abdulláhovi a dalším politikům se nic nestalo,“ řekl mluvčí činitele, který donedávna zastával post afghánského premiéra.

Prezident Ašraf Ghaní útok odsoudil jako zločin proti lidskosti. Svému dlouholetému politickému rivalovi Abdulláhovi již telefonoval. Expremiér odmítá uznat výsledky zářijových prezidentských voleb, v nichž ho Ghaní porazil.

Radikální hnutí Taliban odpovědnost za útok na kábulské ceremonii odmítlo. Islamisté o víkendu podepsali s USA klíčovou mírovou dohodu. Od té doby ale klid zbraní několikrát porušili a USA v odvětě útočily na jejich pozice ze vzduchu.

Shromáždění v Kábulu se konalo na počest někdejšího politického vůdce hazárské menšiny Abdala Alího Mazárího, který zemřel v roce 1995 ve vězení islamistického Talibanu. Útok se při této akci odehrál i před rokem, tehdy při něm zemřelo několik lidí a desítky dalších byly zraněny. K odpovědnosti se tehdy přihlásil takzvaný Islámský stát.

Hazárové se hlásí k šíitské větvi islámu, zatímco většina Afghánců vyznává sunnitský islám. Hazárové jsou opakovaně cílem atentátů ze strany sunnitských extremistů.