Putin se domluvil s Erdoganem. V syrském Idlibu má platit příměří

Události: Erdogan se s Putinem dohodl na příměří (zdroj: ČT24)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek uzavřel dohodu o novém příměří pro syrský Idlib se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Klid zbraní má platit pro obě strany od čtvrteční půlnoci, byl dohodnut už několikrát, ale nebyl dodržován.

V minulých týdnech se v Idlibu vystupňovaly boje, v nichž Turecko přišlo o mnoho svých vojáků. K jeho hranici dorazily statisíce uprchlíků a Turecko přestalo těm, kteří už jsou na jeho území, bránit v cestě do Evropské unie.

Podle Putina se situace natolik zhoršila, že bylo nutné ji vyřešit osobním setkáním. Rusko v Sýrii bojuje na straně tamní armády, zatímco Turecko podporuje některé povstalecké skupiny. V Idlibu a jeho blízkosti má dvanáct pozorovacích postů zřízených po předchozí dohodě s Ruskem.

Při posledních bojích se k těmto stanovištím přiblížili syrští vojáci a Turecko požadovalo jejich stažení. Syřané se ale snaží ovládnout hlavní silniční trasy mezi Damaškem a severem země. Erdogan ve čtvrtek uvedl, že Rusko s Tureckem zajistí, aby bylo příměří dodržováno. Zároveň dodal, že si Turecko vyhrazuje právo reakce v případě syrského útoku.

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který byl s oběma prezidenty na tiskové konferenci, bude pro Idlib zřízen bezpečnostní koridor, o jehož přesných parametrech se do sedmi dní dohodnou ministři obrany. Obě strany se dále dohodly na společných hlídkách podél dálnice, která vede severní Sýrií podél turecké hranice mezi Latákíjí a Sarákibem.