Matovič skládá budoucí slovenskou vládu. Čaputová ho oficiálně pověří ve středu

Na Slovensku po sobotních parlamentních volbách pokračují jednání o vzniku nové vlády. Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že jejím sestavením pověří ve středu šéfa vítězné strany Igora Matoviče (OĽaNO). Ten se v úterý setkal s předsedou strany Za ľudí Andrejem Kiskou, aby spolu projednali novou podobu kabinetu. Shodli se, že nová vláda musí mít nulovou toleranci ke korupci, Kiska ovšem upřednostňuje koalici bez populistické Sme rodina.

Matovič po setkání s Kiskou uvedl, že by rád získal stranu Za luďí do své vlády. „Jsem optimista. Věřím, že ve čtvrtek bude vše jasné,“ odpověděl Matovič na otázku, zda se mu podaří sestavit vládu čtyřkoalice. Kromě vítězného OĽaNO a Kiskova uskupení by ji měla tvořit Sme rodina a Sloboda a Solidarita.

Kiska se dal slyšet, že jeho strana bude klást přísná kritéria při výběru každého člena. Matovič chce v budoucnu vytvořit protikorupční jednotku, která by prověřovala vládní ministry a další prominenty. „Vedli jsme ohledně toho dlouhou diskuzi,“ popsal jednání Kiska.

Slovenským novinářům řekl, že v případě koalice upřednostňuje vládu bez Sme rodina Borise Kollára. Rozhodnutí ale prý závisí na Matovičovi. Strana Za ľudí podle exprezidenta očekává, že příští vláda bude mít „vysoce odborný a morální kredit“. O vstupu do koalice má definitivně rozhodnout čtvrteční jednání předsednictva strany. 

Andrej Kiska
Zdroj: Ints Kalnins/Reuters

„Naše strana je připravena převzít spoluodpovědnost a zásadně změnit naši zemi,“ řekl Kiska. Zmínil také nejasný postoj hnutí Sme rodina k otázkám zahraničního směřování země. Kollár v reakci řekl, že on sám morální kredit má.

Podnikatel sice dříve poutal pozornost médií kvůli tomu, že má deset dětí s vícero ženami, po vstupu do politiky před čtyřmi lety ale vyšly najevo také informace o kontaktech Kollára na problematické osoby.

Média tehdy například zveřejnila společnou fotografii Kollára s Jurajem Ondrejčákem, kterého slovenské soudy v roce 2014 poslaly na šestnáct let do vězení kromě jiného za řízení zločinecké skupiny. Kollár dříve také přiznal, že od dětství znal údajného šéfa bratislavského podsvětí Petera Steinhübelä, který byl na konci devadesátých let zavražděn.

Sulík je připravený jít do vlády

Předseda Slobody a Solodarity (SaS) Richard Sulík uvedl, že při jednání s Matovičem bude usilovat o ekonomický resort, což znamená ministerstvo financí, hospodářství, zemědělství a nebo dopravy. O který specifický post má jeho strana zájem, ale neprozradil. „Za SaS můžu říci, že jsem připravený jít do vlády,“ ujistil Sulík.

Co se týče jeho preferencí, na pozici ministra financí si dokáže představit Eduarda Hegera (OĽaNO), nebo sebe. Proces sestavování vlády by se podle něj neměl uspěchat. „Ať to trvá klidně měsíc, dva měsíce nebo rok. Hlavně ať je dohoda o koalici kvalitní,“ komentuje Sulík.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v rámci povolebních jednání během úterního dopoledne setkala se Sulíkem i Kiskou, jednání s Kollárem ji teprve čeká. Nový kabinet nastoupí do úřadu po demisi stávajícího premiéra Petera Pellegriniho (Smer-SD). Slovenská ústava stanoví, že dosluhující vláda podá demisi po ustanovující schůzi sněmovny, která se uskuteční nejpozději na konci března.