Biden jasně vyhrál primárky v Jižní Karolíně. Vrací se tak do hry o Bílý dům

Bývalý viceprezident Joe Biden ovládl demokratické primárky v Jižní Karolíně. Po sečtení valné většiny volebních okrsků získal 48,4 procenta hlasů. Senátor Bernie Sanders obsadil s odstupem druhé místo, když získal 19,9 procenta hlasů. Přes jedenáct procent získal miliardář Tom Steyer, jenž zároveň z boje o Bílý dům odstoupil.

Biden zatím v Iowě, New Hampshiru a Nevadě nedopadl dobře. Nynější výsledek ho podle mnohých komentátorů vrací do hry. „Pokud mě odsud vyšlete s vítězstvím, nic nás nezastaví,“ vzkázal Biden v Jižní Karolíně.

Dosavadní lídr demokratických primárek Bernie Sanders uznal Bidenovo vítězství a své publikum v Jižní Karolíně varoval, že se má připravit na dlouhou kampaň plnou úspěchů i porážek. „Toto nebude jediná prohra. V této zemi je mnohoho států a nikdo nevyhraje ve všech,“ konstatoval.

Primárky v Jižní Karolíně byly čtvrtým soubojem o nominaci kandidáta, který stane v listopadových volbách proti republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Doposud si v nominačním klání demokratů nejlépe vedl Sanders. Naopak pro Bidena byla hlasování v prvních dvou státech – New Hampshiru a Iowě – zklamáním. Ve třetím klání v Nevadě skončil druhý za Sandersem.

Někdejší starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg a senátorka Amy Klobucharová, kteří zaznamenali úspěchy v některých předchozích nominačních soubojích, nedosáhli v Jižní Karolíně podpory ani deseti procent demokratických voličů. Stejně tak si méně než deset procent připsala senátorka Elizabeth Warrenová.

V Jižní Karolíně uchazeči o demokratickou nominaci soupeřili o 54 delegátů z celkových 3979, kteří na letním nominačním sjezdu vyberou prezidentského kandidáta strany pro podzimní volby. Biden zde spoléhal především na černošské voliče, kteří v Jižní Karolíně tvoří více než polovinu elektorátu.

Podle serveru americké televize CNBC získal Biden 36 kandidátů z celkem 54, zatímco Sanders 12.

Příští týden vstoupí souboj uchazečů o prezidentskou nominaci Demokratické strany do rozhodující fáze. Během takzvaného volebního superúterý se bude hlasovat ve 14 státech USA, kde je ve hře třetina z 3979 delegátů.