Londýnské letiště Heathrow zarazil soud v rozletu. Zamítl vládní plán na rozšíření

Britský odvolací soud zamítl kvůli dopadům na životní prostředí kontroverzní vládní plán na rozšíření londýnského letiště Heathrow. Informují o tom tiskové agentury. Soud vyhověl námitkám místních úřadů a ekologických aktivistů, kteří protestovali proti výstavbě třetí ranveje a stěžovali si, že vláda náležitě nezhodnotila dopady, které bude mít dráha na kvalitu ovzduší a hlučnost v hlavním městě.

Kontroverzní projekt za odhadovaných 18 miliard liber (535 miliard korun) v blízkosti hustě zalidněné západní části metropole schválil britský parlament v roce 2018. Tehdejší premiérka Theresa Mayová uváděla, že v době, kdy země odchází z Evropské unie, posílí rozšíření letiště mezinárodní obchod a přispěje k ekonomickému růstu.

Mluvčí britského premiéra Borise Johnsona řekl, že vláda se proti rozhodnutí soudu odvolávat nebude. Dodal, že kabinet se k výroku brzy vyjádří písemně.

Soudci uvedli, že třetí dráha by na Heathrow v budoucnu vzniknout mohla, ale jen za předpokladu, že projekt nenaruší závazky Británie v ochraně klimatu. V aktuálním plánu je kabinet údajně nerespektoval.

„Vyhráli jsme!“ neskrýval nadšení londýnský starosta Sadiq Khan, dlouhodobý oponent stavby. „To je tedy něco!“ tweetoval státní tajemník na ministerstvu životního prostředí a taktéž dlouhodobý odpůrce záměru Zac Goldsmith.

Letiště Heathrow snahy stále nevzdává

Představitelé letiště jsou připraveni se odvolat. „Věříme v úspěch,“ vzkázalo vedení.

O rozšíření hlavního londýnského letiště se v Británii vedly spory dlouhá léta. Podle ministerstva dopravy měla dráha zajistit, že bude možné uskutečnit dalších 260 tisíc letů ročně a během 60 let přinést britské ekonomice až 74 miliard liber (v přepočtu 2,2 bilionu korun).

Nynější plán se v roce 2015 prosadil proti alternativě vybudovat zcela nové letiště blízko ústí Temže a proti úsilí menšího londýnského letiště Gatwick, které zamýšlenou novou dráhu chtělo pro sebe.