Epidemie je v rozhodujícím bodě, virus má pandemický potenciál, varuje WHO

Epidemie nového typu koronaviru dospěla do rozhodujícího bodu. Upozornil na to generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, který rovněž vyzval země světa, aby zdvojnásobily své úsilí zamezit šíření viru. Jižní Korea ohlásila dalších 505 případů nákazy, nemocných je tak už 1766. V pevninské Číně stoupl za středu počet případů nového koronaviru o 433. Saúdská Arábie kvůli epidemii dočasně zakázala vstup do země zahraničním poutníkům mířícím do dvou nejposvátnějších měst islámu Mekky a Medíny.

„Virus má pandemický potenciál,“ varoval šéf WHO. „Není doba pro obavy. Teď je čas podniknout kroky v zájmu zamezení infekce a záchranu životů,“ prohlásil Ghebreyesus.

Představitelé WHO podle agentury Reuters rovněž uvedli, že úzce spolupracují s organizátory letošních letních olympijských her v Tokiu. Nedomnívají se přitom, že bude brzy přijato jakékoli rozhodnutí ohledně uskutečnění Her v plánovaném termínu od 24. července do 9. srpna.

„Žádná země by se neměla domnívat, že nebude mít žádné případy, to by byla fatální chyba, celkem doslova,“ varoval dále šéf WHO, která vyhlásila 30. ledna pošesté v historii globální stav zdravotní nouze. „A také říkám, když si vezmete Itálii, člena G7, to bylo opravdu překvapení. Takže i v mnoha dalších vyspělých zemích uvidíme překvapení, měli bychom očekávat nějaká překvapení,“ varoval někdejší etiopský ministr zdravotnictví a zahraničí.

„Rozhodujícího bodu“ podle něj epidemie dosáhla v Íránu, Itálii a Jižní Koreji. Tedros Adhanom Ghebreyesus rovněž řekl, že pravdu má americký prezident Donald Trump, když doporučuje hygienická opatření podobná těm na prevenci chřipky, jako je časté mytí rukou.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

USA a Jižní Korea ruší vojenská cvičení

Soul a Washington se kvůli epidemii dohodly na pozastavení všech společných vojenských cvičení. Mluvčí jihokorejského generálního štábu uvedl, že společná cvičení naplánovaná na první pololetí tohoto roku byla s ohledem na zdraví vojáků zrušena až do odvolání. Kvůli koronaviru je v karanténě už přes 9500 z 600 tisíc příslušníků korejské armády. Většina vojáků nesmí opouštět základny.

Jižní Korea je nadále zemí s nejvyšším počtem nakažených mimo Čínu. Ohnisko nákazy se nachází ve městě Tegu, kde se koronavirus rozšířil mezi členy náboženského hnutí Sinčchondži. Zdravotníci už provedli testy u 1300 příslušníků hnutí, kteří vykazovali příznaky onemocnění. Úřady ale mají k dispozici seznam všech 212 tisíc registrovaných věřících a hodlají rozsah testování rozšířit.

Starosta města Tegu oznámil, že ve městě po nákaze koronavirem zemřel další člověk a celkový počet obětí v Jižní Koreji tak stoupl na třináct. Kromě Tegu se však nyní začínají nové případy rychleji objevovat i v dalších městech: ve středu bylo potvrzeno 55 nových nemocných v metropoli Soulu a 58 v druhém největším korejském městě Pusanu.

Počet obětí v Číně klesá

V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, se nyní počet nemocných zvyšuje podobným tempem jako v Jižní Koreji. Ve středu počet případů nákazy novým typem koronaviru stoupl o 433. Celkově se tak nakazilo už 78 497 lidí. Oproti úterý, kdy zemřelo 52 lidí, se však počet mrtvých snížil. Převážná většina případů i nadále připadá na provincii Chu-pej, která je už od loňského prosince ohniskem nákazy.

Vůbec nejhorší situace panuje i nadále ve městě Wu-chan, který do celkové bilance 433 nových čínských případů přispěl s 383 novými pacienty.

Saúdská Arábie dočasně zakázala poutě do Mekky

Saúdská Arábie kvůli epidemii koronaviru dočasně zakázala vstup do země zahraničním poutníkům mířícím do dvou nejposvátnějších měst islámu Mekky a Medíny. Úřady neuvedly, jak dlouho bude omezení platit a zda může zasáhnout i velkou pouť do Mekky (hadždž), která se letos bude konat na přelomu července a srpna.

V Saúdské Arábii zatím nebyl potvrzen ani jeden případ nákazy novým typem koronaviru. Chorobou COVID-19, kterou virus způsobuje, už ale onemocněly desítky lidí v sousedním Kuvajtu, Bahrajnu, Iráku a Spojených arabských emirátech.

Kvůli výroční pouti hadždž, která patří k pilířům islámu, i menší pouti umra, která může být vykonána v kteroukoliv dobu během roku, do Saúdské Arábie každý rok přijíždějí miliony poutníků ze zahraničí. Loni také Saúdská Arábie začala vydávat turistická víza pro občany 49 států v rámci své snahy otevřít se více světu.

Trump: Riziko je pro Američany nízké

Americký prezident Donald Trump uvedl, že riziko, kterému Spojené státy čelí v souvislosti s epidemií koronaviru je nízké, pokud se však nemoc COVID-19 bude šířit, jsou USA připraveny přijmout další opatření. „Vzhledem k tomu, co jsme už podnikli, zůstává riziko pro Američany i nadále velice nízké,“ řekl Trump. „Jsme připraveni se přizpůsobit a udělat všechno, co je třeba, když se nemoc rozšíří – pokud se to stane,“ řekl Trump.

Podle něj se už v Kongresu začíná rodit dohoda mezi republikány a demokraty, díky níž by administrativa mohla získat až 2,5 miliardy dolarů (asi 58 miliard korun) určených na prevenci a boj s epidemií koronaviru. Žádné restrikce pro lidi, kteří do USA cestují z Koreje a Itálie, kde se v posledních dnech rapidně zvyšuje počet nakažených, zatím Washington podle Trumpa nepřijal.

Zodpovědnost za koordinaci státních úřadů ohledně koronaviru bude mít viceprezident Mike Pence, který podle Trumpa bude také v kontaktu s lékaři a epidemiology. „Naší nejvyšší prioritou je bezpečnost, zdraví a pohoda Američanů,“ řekl k tomu Pence.

Spojené státy zatím evidují šest desítek případů nákazy, drtivá většina z nich souvisí s výletní lodí Diamond Princess, kterou Japonsko vzalo na počátku měsíce do karantény. Pacienti jsou v USA v izolaci a další šíření nákazy v zemi se nepotvrdilo.

Americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) v úterý vyzvalo obyvatele, aby se na možné šíření viru připravili. Prezident Trump nicméně poté prohlásil, že situace v zemi je „velmi dobře pod kontrolou“.

V Íránu zemřelo na nákazu novým koronavirem 26 lidí. Novou bilanci oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví s tím, že za den přibylo 106 nových případů, takže v Íránu je nyní 245 nakažených. Írán je tak státem s největším počtem mrtvých mimo Čínu. Lidé, kteří v uplynulých dnech navštívili Írán, onemocněli také v Kuvajtu, Bahrajnu, Gruzii či Pákistánu.

Komisařka OSN vyzývá k potírání diskriminace Asiatů

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová vyzvala veřejnost na celém světě, aby projevila solidaritu s lidmi s asijskými kořeny, kteří se kvůli výskytu nového typu koronaviru setkávají s diskriminací. „Epidemie koronaviru vyvolala znepokojivou vlnou předsudků vůči lidem s kořeny v Číně nebo východní Asii,“ citovala Bacheletovou agentura Reuters. „Vyzývám členské státy (OSN), aby udělaly vše, co je jejich v silách, pro potírání této i jiných forem diskriminace,“ řekla.

Australský premiér Scott Morrison varoval Australany, aby se připravili na pandemii nového typu koronaviru, a do chodu uvedl nouzový plán. Mluvit v souvislosti s koronavirem o pandemii ve středu nedoporučil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, podle kterého toto označení přispívá k všeobecnému, zato však neopodstatněnému strachu. „Vše nasvědčuje tomu, že svět se brzy dostane do pandemické fáze,“ uvedl Morrison, jehož vláda se rozhodla podniknout stejné kroky, jako kdyby WHO pandemii již vyhlásila.

Japonsko kvůli nákaze uzavře školy

Japonské úřady kvůli nákaze rozhodly o uzavření základních a středních škol, nařízení začne platit po víkendu. Školy mají otevřít až po konci jarních prázdnin, které trvají do začátku dubna.

Dosud bylo v zemi evidováno víc než 890 případů nákazy, započítá-li se i přes 700 nakažených z výletní lodi Diamond Princess, kterou japonské úřady vzaly do karantény. Vláda začala na pevninu propouštět část posádky. „Dvacet čtyři členů posádky začalo s vyloďováním, operace bude trvat několik dní,“ citovala AFP japonského ministra zdravotnictví.

Na palubě zůstává zhruba tisícovka zaměstnanců, kteří na rozdíl od cestujících nepodstoupili 14denní karanténu, protože se o pasažéry dále starali. Členové mezinárodní posádky budou po vylodění 14 dní na pozorování v karanténě na pevnině, než jim bude dovoleno z Japonska odcestovat. Tokio, které letos v létě pořádá olympijské hry, už kvůli šíření nákazy přijalo řadu ochranných opatření, například doporučilo zrušit velké veřejné a sportovní akce. 

Obavy úřadů vyvolala žena z Ósaky, u které lékaři podruhé potvrdili přítomnost koronaviru. Ačkoliv se jedná o první podobný případ v Japonsku, testy podruhé prokázaly infekci už dříve u některých pacientů v Číně, poznamenává agentura Reuters. Nemoc doprovázená bolestí v krku a na hrudníku se podruhé objevila u čtyřicátnice, která pracuje jako průvodkyně. Žena měla podle ósackých úřadů poprvé pozitivní test na konci ledna, z nemocnice byla po vyléčení propuštěna 1. února.

Události ČT: Šíření koronaviru ve světě (zdroj: ČT24)