Německo na prahu epidemie. Vychovatelka má koronavirus, děti zůstanou doma

Události: Koronavirus v Evropě, v Německu se mluví o hrozící epidemii (zdroj: ČT24)

Nový koronavirus dál trápí Evropu. V Severním Porýní-Vestfálsku onemocněla žena, která pracuje jako vychovatelka ve školce. Dětem z tohoto zařízení a jejich rodičům úřady nařídily, aby zůstali doma. Podle německého ministra zdravotnictví je země na prahu epidemie. První případy nákazy hlasí Řecko, Severní Makedonie, Norsko a Rumunsko. Ve Francii nemoci podlehl druhý člověk.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Řecká pacientka „se těší dobrému zdraví a sleduje ji výjimečně dobrý odborný tým v Soluni,“ řekl Sotiris Tsiodras z řeckého ministerstva zdravotnictví. Řecké úřady nyní zjišťují, s kým přišla žena v poslední době do kontaktu, a těmto osobám pak nařídí izolaci.

Řecká vláda v úterý večer vydala ochranná opatření pro případ, že by se v zemi nákaza objevila. V těch určila například 13 nemocnic napříč zemí, kde bude o pacienty s koronavirem postaráno.

O dalších dvou nakažených informovaly chorvatské úřady. Ministr zdravotnictví Vili Beroš oznámil, že virus se objevil i u bratra mladíka, který se v úterý stal prvním potvrzeným nemocným a který minulý týden pobýval tři dny v severní Itálii. Dalším nakaženým je muž, který pracoval v italském městě Parma. Celkem v zemi prověřují asi osmdesát dalších osob.

První případ hlásí rovněž Severní Makedonie. Žena přicestovala do země z Itálie. Severomakedonský ministr zdravotnictví Venko Filipče řekl, že v karanténě je nyní ona i další pasažéři z dodávky, kterou žena cestovala.

První případ nákazy novým koronavirem na svém území oznámily i Norsko a Rumunsko. Norský pacient, kterému se daří dobře, se vrátil z Číny a nyní je v domácí karanténě.

V Rumunsku jde o muže z města Gorj na jihu země. „Byl v přímém kontaktu s italským občanem, který byl začátkem tohoto měsíce v Rumunsku. Je v dobrém zdravotním stavu a převezli ho do infekční nemocnice v Bukurešti,“ řekl ministr zdravotnictví Victor Costache.

Evropským ohniskem je sever Itálie

Nejhorší situace zůstává v Itálii. Nakazilo se už na 400 lidí a úřady ve středu potvrdily dvanáctou oběť. Ve všech smrtelných případech šlo o starší pacienty, kteří trpěli i dalšími závažnými zdravotními problémy.

Podle šéfa civilní ochrany Angela Borelliho provedly italské zdravotní úřady na deset tisíc testů, jen čtyři procenta z nich vyšly pozitivně. U dvou třetin nemocných má podle něj choroba tak mírný průběh, že stačí domácí léčení.

Agentura AP napsala, že vysoký počet nemocných v Itálii je podle virologů spíše známkou toho, že italské zdravotnictví dobře funguje, že se snaží prověřit i to nejmenší podezření a aktivně vyhledává možné nakažené.

Ve více než desítce měst regionu pokračuje karanténa. Například v Padově se chystají případné pacienty přijímat ve stanech před nemocnicí. Ze strachu před šířením choroby se odkládají i mezinárodní fotbalové zápasy.

Italská média hojně řeší případ takzvaného pacienta nula. Tím je pravděpodobně osmatřicetiletý amatérský fotbalista Mattia, který navštívil na začátku minulého týdne nemocnici v severoitalském Codognu s podezřením na zápal plic. Testy na nový typ koronaviru mu však lékaři udělali až po 36 hodinách. Po celou tuto dobu byl muž ve styku s doktory, zdravotními sestrami, i dalšími pacienty.

V Německu je 19 nakažených

Nové případy hlásí také Německo. Nakažena je i manželka muže, u něhož byla infekce potvrzena v úterý ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Dvojice má dvě děti a žena pracuje ve školce, sdělil zemský ministr zdravotnictví Karl-Josef Laumann.

Další dva nakažené podle DPA hlásí také spolková země Bádensko-Württembersko na jihozápadě Německa. Spolková země Porýní-Falc oznámila první případ nákazy. Infikovaným je voják, jenž byl v kontaktu s nakaženým ze Severního Porýní. Během úterý a středy tak byla nákaza v zemi hlášena dohromady u šesti pacientů.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn prohlásil, že země se ocitla na prahu epidemie koronaviru. V této souvislosti vyzval nemocnice a zdravotnický personál, aby připravil a prověřil své pandemické plány.

Dosud bylo ve více než 82milionovém Německu potvrzeno 19 případů nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Většina infikovaných se již uzdravila a nemocnice opustila.

Ve Francii zemřel druhý člověk, British Airways ruší lety

Francie ve středu potvrdila druhé úmrtí kvůli novému typu koronaviru. Jde o prvního Francouze, který nemoci COVID-19 podlehl, informovala agentura AFP. Obětí je šedesátiletý muž. Celkem se v zemi potvrdilo již 18 případů infekce. Čtyři nakažení zůstávají v nemocnicích, ve špatném stavu je jeden z nich. Dvanáct lidí se už uzdravilo.

Rakousko má od úterý první dva potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru. Dva nakažení Italové jsou hospitalizovaní v tyrolské metropoli Innsbrucku. Podle lékařů už nemají horečku. Dvanáct lidí, se kterými přišli do kontaktu, je v karanténě. Jde většinou o zaměstnance hotelu, v němž pracovala jako recepční žena z nakaženého páru. Celkem tyrolské úřady otestovaly 62 lidí.

Spojené státy kvůli novému koronaviru varují své občany před cestami do Evropy, ke zvláštní obezřetnosti pak vyzývají v případě návštěv Itálie. U Španělska, Francie či Německa americké ministerstvo zahraničí doposud pouze upozorňuje na případy infekce, zvýšenou pozornost v těchto zemích kvůli nemoci nezmiňuje.

Britské aerolinky British Airways jako první velký letecký dopravce oznámily rušení letů na sever Itálie. Do 11. března zruší celkem 22 letů na milánské letiště Linate, uvedla agentura Bloomberg.

WHO: Řeči o pandemii vedou ke strachu a paralýze

Světová zdravotnická organizace (WHO) a evropské úřady se zatím shodují, že šíření nového typu koronaviru v Evropě zatím není tak obrovský problém. „Opravdu není žádný důvod k panice,“ tvrdí šéf WHO v Evropě Hans Kluge.

Úmrtnost na onemocnění COVID-19, které virus způsobuje, je zhruba dvouprocentní. V Číně, která eviduje 96,5 procenta všech světových případů, je dokonce pouze jednoprocentní, sdělil Kluge. „Čtyři z pěti pacientů mají jenom mírné příznaky a uzdraví se,“ připomněl.

Evropské úřady hodlají pro cestovatele zveřejnit informace ohledně viru. Zdůrazňují potřebu jednotného plánu. „Všechny členské státy nás musí informovat o svých přípravných plánech,“ uvedla eurokomisařka pro zdraví Stella Kyriakidisová. „V rámci EU bychom se měli vyhnout rozdílným přístupům,“ dodala.

Ačkoliv je nárůst případů v Itálii, Íránu a Jižní Koreji znepokojivý, virus stále nedosáhl úrovně pandemie a je možné zabránit jeho dalšímu šíření, domnívá se šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Nazývat (šíření nemoci) bez rozmyslu pandemií ničemu neprospívá, ale představuje to zásadní riziko zbytečného a ničím neopodstatněného strachu a stigmatu a paralyzaci systémů. Může to také budit dojem, že se nám nedaří šíření viru zastavit, což není pravda,“ zdůraznil Ghebreyesus.