Strach ze stíhání i z koronaviru. Protestující z Hongkongu hledají útočiště na Tchaj-wanu

Události: Epidemie koronaviru odsunula do pozadí protesty v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Epidemie koronaviru odsunula do pozadí protesty v Hongkongu. Ve strachu z nákazy se lidé stáhli z ulic, ale neklid neskončil. Demonstrantů je míň, noční potyčky s policií přesto pokračují. Ta během měsíců zadržela tisíce lidí, které čekají soudy. Někteří se ještě před vyhlášením cestovních omezení ukryli na Tchaj-wanu. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová mluvila s jedním z nich.

Roky vězení, nebo útěk z domova? Dilema protestujících z Hongkongu, kteří čelí obvinění z organizování nepokojů. Nejčastějším útočištěm je Tchaj-wan. James je jedním ze skupiny, která vtrhla do parlamentu, aby znemožnila přijetí extradičního zákona.

„Dva měsíce po mém příchodu na Tchaj-wan u nás udělali domovní prohlídku. To znamená, že už mě hledají. Kdybych se vrátil do Hongkongu, zatkli by mě,“ říká James, protestující student z Hongkongu skrývající se na Tchaj-wanu.

V bezpečí se necítí. Trpí navíc posttraumatickou stresovou poruchou. „Cítím se provinile. Mnoho protestujících bylo zbito a týráno policií a já se na to jen dívám na monitoru a nezmůžu nic. Je to smutné,“ říká. Nejtěžší je, když si vzpomene, co nechal za sebou. Sám na cizím místě, možná navždy.

Takových lidí jsou na Tchaj-wanu desítky. Někteří si tam léčili zranění, jiní zůstávají ze strachu, že se nedočkají spravedlivého procesu. Ti, kterým policie zabavila pas, zaplatili vysokou cenu. Rybáři si účtují 200 tisíc korun za osobu, kterou propašují.

První zastávkou je obvykle presbyteriánský kostel Čch'-nan v Tchaj-peji. Místní pastor je důležitou postavou v síti lidí, kteří sympatizují s hnutím v Hongkongu a hledají způsoby, jak mu pomoci. Shání ubytování, školy, práci. Vláda sice nenabízí azyl, ale je ochotná legalizovat pobyt. „Mladí lidé, kteří zůstali na Tchaj-wanu, půjdou studovat. Zatím mají pobytová víza, pak dostanou studentská,“ uvedl mluvčí kostela C. H. Kyou.

Protestujícím pomáhá skupina, kterou založil právník Daniel Wong. Říká, že Hongkonžané nikdy nebudou uprchlíky, protože se starají jeden o druhého. „Nikdy neopustili Hongkong. Pořád za něj bojují, jenom v jiné pozici, na jiném místě,“ dodává.