První nemocné koronavirem hlásí Rakousko, Švýcarsko, Chorvatsko

Rakousko má první dva nemocné koronavirem. U dvojice Italů žijících v Innsbrucku infekci potvrdily testy. Prvního nemocného hlásí i Chorvatsko, podle vlády se jedná o mladíka ze Záhřebu, který se vrátil z cesty do Milána. Nákazu novým typem koronaviru registrují i úřady ve španělském Katalánsku a ve Švýcarsku.

Čtyřiadvacetiletého muže a stejně starou ženu hospitalizovali v Innsbrucku v pondělí. Oba měli mírnou horečku, podle ředitele innsbrucké univerzitní nemocnice Güntera Weisse ale už nyní teplotu nemají.

Italský pár podle Weisse pochází z okolí Bergama, které leží v severoitalském regionu Lombardie. Žena podle něj žije a pracuje v Innsbrucku, muž přijel na návštěvu. Oba přijeli do Rakouska v pátek z Itálie.

Tyrolsko, které sousedí se severem Itálie, kde se koronavirus šíří, nyní v innsbrucké nemocnici zřídí zvláštní ambulanci, která bude přijímat lidi podezřelé z nakažení koronavirem. Podle rakouského ministra zdravotnictví Rudolfa Anschobera se nyní úřady snaží najít všechny, s nimiž byla italská dvojice v kontaktu. „Každopádně je Rakousko na tuto situaci dobře připravené,“ zdůraznil. 

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Podezření na koronavirus nyní prověřují také v Linci. Pětapadesátiletý muž zde vykazoval symptomy nemoci COVID-19 po návratu ze zájezdu do Benátek. Ostatní účastníci zájezdu mají zůstat až do vyhodnocení testů doma. Podezření na koronavirus ohlásilo také Vorarlbersko.

Rakouské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že je po celé zemi připraveno o pacienty s koronavirem pečovat 59 nemocnic. Nejvíce z nich je v Horních a Dolních Rakousech, které sousedí s Českem. Ve Vídni mají pro případné nemocné připraveno „až sto lůžek“. 

Exministr vnitra navrhuje hraniční kontroly

Předseda parlamentní frakce protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a bývalý ministr vnitra Herbert Kickl vyzval, aby země zavedla hraniční kontroly. Provoz na hranicích je podle něj nutné snížit na minimum. Také migranti, kteří se dostanou do Rakouska, by podle Kickla měli okamžitě zamířit do karantény, neboť většinou není jasné, odkud přišli.

Například tyrolský hejtman ale uzavření hranic s Itálií odmítl. Podle něj by se tím stejně nedosáhlo kýženého efektu.

Nemocný Chorvat chodil několik dní po Záhřebu

Prvního nakaženého novým typem koronaviru v úterý oznámilo i Chorvatsko. Jde o mladíka, který od 19. do 21. února pobýval v italském Miláně. Zpravodajský server 24sata dodal, že mladík se jel podívat na fotbalový zápas, který se hrál na stadionu San Siro.

„Je v izolaci a v tento okamžik se mu daří dobře,“ oznámil chorvatský premiér Andrej Plenković s tím, že mladík vykazuje pouze mírné příznaky nemoci.

Úřady nyní zjišťují, s kým přišel nakažený po návratu z Itálie do kontaktu. Večernji list napsal, že muž čtyři dny pobýval v Záhřebu, aniž tušil, že se nakazil. V pátek byl také ještě v práci. Až v pondělí se sám dostavil k epidemiologovi kvůli symptomům a vzhledem k tomu, že byl v Itálii. V izolaci je nyní testována také jeho dívka, s níž žije.

Kromě toho se nyní v Klinickém centru v Rijece nachází devět dělníků, kteří pracovali v Itálii v továrně, v níž bylo koronavirem infikováno dvacet lidí, napsal Večernji list. Ředitel centra Davor Štimac k tomu řekl, že jeden z těchto devíti dělníků měl symptomy podobné chřipce a je nyní v izolaci.

Události k šíření nákazy koronavirem ve světě (zdroj: ČT24)

Katalánsko i Švýcarsko

Španělsko, které dosud registrovalo tři nakažené na Kanárských ostrovech a na Mallorce, a to z řad zahraničních turistů, hlásí první případ také v Katalánsku. 

Prvního nemocného hlásilo v úterý také Švýcarsko. Infekce se potvrdila u 70letého muže z kantonu Ticino, nakazil se zřejmě v půli měsíce v italském Miláně. Informovaly o tom úřady.

Úřady v Ticinu zatím nebudou ve snaze zabránit šíření koronaviru přijímat další opatření, nebudou se tam například zavírat školy. Každý den ze severní Itálie hranice s kantonem přejde asi 68 tisíc lidí.

O prvním případu v podvečer informovala také rumunská televize, úřady pak ale zprávu popřely.