Itálie hlásí třetí oběť koronaviru a izoluje celá města. Země uzavírají hranice s Íránem

Události: Koronavirus dusí Itálii, školy zavírá také Írán (zdroj: ČT24)

Italské úřady nařídily v pěti regionech včetně Lombardie a Benátska kvůli šířícímu se koronaviru uzavřít na týden všechny školy a zrušit sportovní utkání včetně zápasů Serie A. Nejhůře zasažená města zůstávají v izolaci, Benátky dokonce zrušily tradiční karneval. Koronaviru podlehl v zemi už třetí člověk. Nejvíc obětí mimo Čínu hlásí Írán, kde zemřelo osm lidí. Sousední státy kvůli tomu uzavírají hranice s islámskou republikou.

Italští lékaři postupně potvrdili nákazu koronavirem u 152 lidí. Nejvíce nemocných je v Lombardii a Benátsku, jednotlivé případy zaznamenali také lékaři v Piemontu, regionu Emilia Romagna a Laziu, kde však jde o čínského turistu.

Během pátku a soboty také úřady oznámily, že zemřeli dva nakažení lidé – osmasedmdesátiletý muž z Benátska a podobně stará žena z Lombardie. Tam stále není jasné, odkud koronavirus přišel. Třetí obětí je starší žena v Cremoně, která se nacházela na onkologii a onemocnění se u ní zjistilo pozdě.

Místní úřady během soboty nařídily omezení veřejného života v jedenácti městech hlavně v provincii Lodi, kde lidé nakažení koronavirem žili, případně kde se pohybovali a šíření nákazy vážně hrozilo. Italská vláda v sobotu večer vyhlásila ještě přísnější opatření, která znamenají úplnou izolaci měst, která úřady považují za ohniska nákazy.

„Vkročení do těchto měst i jejich opuštění je zakázáno,“ uvedl italský premiér Giuseppe Conte. Dodal, že kdyby někdo zákaz porušil, vystavil by se pokutě či trestnímu stíhání a že v případě potřeby bude do oblasti povolána armáda. Podle ministerstva zdravotnictví jsou zakázána veřejná shromáždění včetně demonstrací, výrazně omezen provoz bank a úřadů, nic se nemění na uzavření škol či muzeí.

Ve městech, kde se úřady obávají šíření nemoci Covid-19, již v sobotu prakticky utichl život. Ulice se vylidnily, obchody zavřely, muzea také, vlaky přestaly zastavovat na místních nádražích. V pondělí nebudou otevřené ani školy. V karanténě skončili všichni, kteří přišli do styku s nakaženými.

Veřejný život ale utichá v celé Lombardii a Benátsku. Zrušeny jsou zápasy fotbalové Serie A, ve kterých měly nastoupit týmy z Milána, Verony, Bergama, Calcia a také Janova, i druholigové týmy z Calcia a Cremonese.

Spolupracovnice ČT Ludwig: Lidé v uzavřených italských městech mají strach (zdroj: ČT24)

Situace s prudkým nárůstem počtu infikovaných na Apeninském poloostrově vyvolala znepokojení u Světové zdravotnické organizace (WHO) a přiměla ji poslat do Itálie experty. „Posílám do Itálie… tým, aby spolupracoval při zkoumání toho, jak se virus šíří a jak ho zastavit,“ uvedl na Twitteru regionální ředitel organizace pro Evropu Hans Kluge.

Do Číny míří česká humanitární pomoc, Írán zavírá školy

Itálie je evropskou zemí, kterou koronavirus zasáhl zatím nejvážněji. Rozsah nákazy je ovšem zatím nesrovnatelný s tím, s čím se potýkají některé asijské země. Čína, odkud se nemoc začala šířit, hlásí každý den stovky nových případů. Nemoci podlehlo v pevninské Číně už 2442 lidí.

Prezident Si Ťin-pching prohlásil, že přijatá opatření jsou účinná, ale boj proti koronaviru je stále v kritickém stadiu. „Situace zůstává vážná a složitá,“ citovala čínského lídra státní televize.

Si připustil, že nákaza bude mít značný dopad na hospodářství i společnost. Vláda podle jeho slov znásobí opatření, která pomohou dosáhnout ekonomických i společenských cílů pro letošní rok. Peking chce zachovat obezřetnou monetární politiku a zavést postupné snižování daní, aby pomohl malým firmám vypořádat se s potížemi.

Do Číny v neděli ráno odletělo z Vídně letadlo, které přepravuje českou humanitární pomoc – roušky, dezinfekční či hygienické prostředky, oznámil ministr zahraničí Tomáš Petříček. Její vyslání schválila vláda v pondělí. Na palubě stroje je 4,5 tuny zdravotnického materiálu určeného pro boj s epidemií způsobenou koronavirem.

Světová zdravotnická organizace však v sobotu vyjádřila obavy hlavně z vývoje mimo Čínu. Zejména v některých asijských zemích se nemoc šíří čím dál více. Írán v neděli oznámil již osmou oběť nového koronaviru, což je nejvyšší počet mrtvých mimo území Číny, upozornila agentura Reuters. Celkově Írán registruje 43 nakažených.

Itálie hlásí přes sto nakažených koronavirem, obětí přibývá v Íránu (zdroj: ČT24)

Teherán poprvé o nemoci informoval ve středu, krátce před parlamentními volbami. Některé zprávy hovořily o tom, že se úřady snažily informaci tajit, aby neodradily voliče přijít k pátečním volbám. Mnozí Íránci poukázali na to, že mezi zprávou o prvních nakažených a informací o prvních dvou mrtvých v Komu uběhly jenom čtyři hodiny. Úřady přitom o nakažených musely vědět mnohem dříve.

V Komu jsou několik dní zavřené školy a náboženské semináře, dva dny mají zůstat zavřené i školy v Teheránu a dalších čtyřech městech.

Na 36 vstupních místech do země se začaly provádět kontroly zdravotního stavu cestujících. Lidé nakažení virem, kteří přicestovali z Íránu, jsou hlášeni z Kanady a Libanonu. Irák vyhlásil preventivní opatření, Turecko, Pákistán a Afghánistán už hranici uzavřely. Jordánsko se rozhodlo nevpouštět na své území cizince cestující z Číny, Íránu a Jižní Koreje.

Saúdská Arábie nařídila každému, kdo na její území míří a pobýval v Íránu, aby cestu odložil o 14 dní. Království se snaží zamezit rozšíření nákazy do posvátných měst Mekky a Medíny, kam míří muslimští poutníci.

Jižní Korea potvrdila koronavirus u 602 lidí. Za sobotu přibylo přes sto nových případů, v neděli desítky dalších. Přes šest tisíc lidí je v karanténě.

Nejvíce nakažených je ve městě Tegu, kde platí bezpečnostní opatření, mimo jiné se zavřely školy. Koronavirus se zvláště snadno šířil na bohoslužbách sekty Sinčchondži. Úřady se proto snaží kontaktovat její členy a všechny je na virus otestovat. Korejský prezident Mun Če-in řekl, že vůči příslušníkům sekty využijí „speciální“ postup.

V Jižní Koreji má nemoc Covid-19 již pět obětí. Zatím poslední je 57letá žena, která trpěla chronickým onemocněním ledvin. Prezident Mun oznámil, že vláda zvýšila pohotovost kvůli nákaze na nejvyšší stupeň. K tomu přistoupily korejské úřady poprvé po jedenácti letech, naposledy tak učinily kvůli chřipce H1N1

Ministerská omluva v Japonsku, přísná opatření v Izraeli

V Japonsku registrují 770 nakažených. Koronavirus způsobil potíže  tamnímu ministru zdravotnictví. Ten se musel omluvit za to, že byla z výletní lodi Diamond Princess propuštěna žena, která byla následně na koronavirus pozitivně testována. Loď byla dlouho izolována v přístavu v Jokohamě, když se mezi cestujícími začal virus šířit. Zemřeli tři lidé.

„Hluboce se omlouváme za situaci, kterou naše přehlédnutí způsobilo,“ řekl ministr Kacunobu Kató. Dodal, že 23 lidí, kteří na lodi byli a mohli ji opustit, nebylo znovu testováno, úřady se je proto snaží zastihnout a testy provést.

Přísná opatření zavádí také Izrael, který se snaží zabránit zavlečení nákazy do země. V sobotu nevpustil na své území cestující z letu Korean Air ze Soulu s výjimkou izraelských občanů. Všichni Izraelci, kteří přiletí z Koreje či Japonska, potom nově musí na dva týdny do karantény.

Totéž opatření již dříve Izrael zavedl pro ty, kdo přiletěli z Číny. Nově ministerstvo zdravotnictví vyzvalo i ty, kdo se vracejí z Itálie, Tchaj-wanu a Austrálie, aby se nechali otestovat.

Ministerstvo zahraničí dalo najevo, že by mohlo dojít k úplnému uzavření izraelských hranic pro cizince, později ale vydalo mírnější prohlášení. Do Izraele však nebudou vpuštění ti cizinci, kteří v průběhu dvou týdnů před příjezdem navštívili Čínu.