Kdo místo Corbyna? O vedení labouristů se utkají tři zájemci

O vedení britských labouristů se utkají tři kandidáti. Nástupcem Jeremyho Corbyna, který z čela strany odchází po debaklu v prosincových parlamentních volbách, se může stát Keir Starmer, Rebecca Longová-Baileyová či Lisa Nandyová.

Labouristé dosáhli v parlamentních volbách z loňského 12. prosince nejhoršího výsledku od roku 1935. Obsadili v Dolní sněmovně jen 202 křesel, zatímco vítězní konzervativci premiéra Borise Johnsona získali 365 mandátů.

Předák labouristů Jeremy Corbyn v reakci oznámil, že do dalších voleb již stranu nepovede, výzvy k okamžité rezignaci na funkci stranického lídra ale nevyslyšel. O jeho nástupci začnou členové Labouristické strany hlasovat 24. února a svůj hlas budou moci odevzdat až do 2. dubna. O dva dny později volební komise oznámí výsledky.

Dostatek nominací do souboje o funkci lídra si v uplynulých týdnech zajistil Keir Starmer, který dosud působil jako mluvčí labouristů pro otázky spojené s odchodem Velké Británie z Evropské unie. Požadovaný počet nominací získala také stínová ministryně obchodu a podnikání Rebecca Longová-Baileyová, která je na rozdíl od centristy Starmera považována za členku levicového křídla strany. Druhou ženou v klání o post opozičního lídra bude Lisa Nandyová, která zastává funkci stínové ministryně pro energetiku a klimatickou změnu.

Stínová šéfka diplomacie nesesbírala dost nominací

Corbyna chtěly nahradit i další výrazné tváře strany, například poslankyně Jess Phillipsová, známá jako ostrá Corbynova kritička, či stínová ministryně zahraničí Emily Thornberryová. Ani jedna z nich ale neuspěla. Thornberryová usilovala o nominace od místních organizací ve volebních obvodech až do poslední chvíle, z potřebných 33 získala ale nakonec jen 31. Na Twitteru napsala, že přeje „hodně štěstí třem skvělým zbývajícím kandidátům“.

Kromě lídra budou labouristé hledat také jeho zástupce. Už v prosinci se totiž této funkce vzdal Tom Watson. O jeho někdejší funkci se uchází pět kandidátů – tři ženy a dva muži.