Duchovní, který stál podle USA a Indie za atentáty v Bombaji, dostal v Pákistánu 5,5 roku vězení

Pákistánský soud poslal na 5,5 roku do vězení islámského duchovního Háfize Saída, kterého Spojené státy a Indie viní z přípravy teroristických útoků v indické finanční metropoli Bombaji. Při nich v roce 2008 zemřelo 166 lidí. Nynější proces se ale přímo této kauzy netýkal, Saíd byl shledán vinným z financování terorismu, informovala místní média.

Protiteroristický soud v pákistánském městě Láhaur uvedl, že Háfiz Saíd byl usvědčen ve dvou případech financování terorismu. V každém dostal trest 5,5 roku vězení a pokutu 15 tisíc rupií (2200 korun). Tresty si odpyká souběžně, napsal pákistánský deník Dawn.

Saíd je spoluzakladatelem zakázané skupiny Laškare tajjaba, která podle Indie nesla hlavní vinu za atentáty na významné budovy, na něž v roce 2008 v Bombaji deset ozbrojenců útočilo po tři dny. Vztahy mezi Indií a Pákistánem klesly po bombajských útocích na bod mrazu. Obě země spolu od získání nezávislosti v roce 1947 svedly tři války.

Háfiz Saíd žil po bombajských útocích převážně na svobodě, jistou dobu strávil v domácím vězení. Skutečnost, že se možný strůjce krveprolití, které v listopadu 2008 šokovalo nejen Indii, těší svobodě, byla v minulosti příčinou sporů mezi Pákistánem a Indií a komplikovala i vztahy mezi Pákistánem a USA.

Duchovní jakýkoli podíl na útocích popírá.

  • Počet obětí
  • 174 mrtvých (včetně útočníků), přes 300 zraněných. Mezi oběťmi bylo také 28 cizinců z deseti zemí.
  • Místa útoků
  • Více než desítka cílů – luxusní hotely Tádž Mahal a Oberoi, kavárna Leopold, nádraží Čhatrapatího Šivádžího, sídlo bombajského ústředí židovského chasidského hnutí Chabad Lubavič (zabit byl rabín i jeho žena), kino Metro Cinema či nemocnice Cama.
  • Průběh masakru
  • Atentátníci, kteří za sebou měli několikaměsíční profesionální výcvik, se do Indie dostali po moři z Pákistánu. Na začátku provedli střelnými zbraněmi či bombami útoky, které měly odvrátit pozornost. Až poté obsadili židovské středisko a dva hotely, v nichž drželi po tři dny rukojmí. Teroristy zneškodnily až po desítkách hodin krveprolití indické speciální jednotky.