Do Austrálie dorazily vydatné deště, pomohly uhasit část požárů

Déšť proti ohni. Austrálie je rukojmím klimatických změn (zdroj: Události ČT)

Přívalové deště uhasily přibližně třetinu lesních požárů, které od loňského září sužují východní pobřeží Austrálie. Úřady ve státě Nový Jižní Wales ale varovaly před záplavami. V Sydney spadlo podle meteorologů rekordní množství srážek za posledních patnáct měsíců.

Extrémně vysoké teploty a sucho vystřídaly v Austrálii přívalové deště. Podle meteorologů by mělo na východním pobřeží země pršet několik dní. Dobrá zpráva je to hlavně pro australské hasiče.

„Už teď registrujeme pozitivní dopad dešťů. Počet požárů se snížil na 42, sedmnáct z nich stále nemáme pod kontrolou, ale i v jejich případě jsem optimista,“ říká Shane Fitzsimmons z hasičského sboru v Novém Jižním Walesu.

Déšť přivítal před centrálou hasičského sboru v Novém Jižním Walesu i britského ministra zahraničí Dominica Raaba, který v Sydney zjišťoval, jak se místní hasiči snaží zastavit další šíření ohně. Plameny během probíhající sezony požárů sežehly více než jedenáct milionů hektarů.

Řadu australských řidičů přívaly vody překvapily
Zdroj: ČT24

Přívaly vody mnoho Australanů zaskočily. Záchranáři zasahovali asi u tisícovky lidí, kteří kvůli dešti uvázli autech. „Viděl jsem, že je na silnici hodně vody, ale policie odtamtud nikoho nenaváděla pryč, tak jsem si řekl, že to bude bezpečné. Bylo to mnohem hlubší, než jsem si myslel,“ uvedl motorista Brett McKenzie.

Kvůli ohni zemřelo v Austrálii od září 33 lidí, z toho pět hasičů. Živel zničil na tři tisícovky domů a podle odhadů zabil přes půl miliardy volně žijících zvířat.

I přes vydatné deště úřady varovaly, že neobvykle dlouhé období požárů může trvat až do dubna. Ohrožení hlavně pro jižní státy Victoria a Jižní Austrálie tak stále trvá.