Miliardové podvody při nákupu armádní techniky? V Moskvě zatkli vysoce postaveného generála

Agenti odboru kontrarozvědky ruské tajné služby FSB v Moskvě zadrželi jednoho z nejvýše postavených důstojníků ruské armády, zástupce náčelníka generálního štábu Chalila Arslanova. Šéf ruských spojařů je podezřelý z podvodů v hodnotě 6,7 miliardy rublů (2,4 miliardy korun) při nákupu techniky v letech 2013 až 2017. Zprávu přinesl deník Kommersant.

Generál byl obviněn z rozsáhlých finančních podvodů již loni v říjnu. Vinu popírá a tvrdí, že ho křivě nařkli podřízení společně s jejich obchodními partnery. Podstoupil test na detektoru lži, který jeho verzi potvrdil.

V případu figuruje také několik dalších vysoce postavených důstojníků, kteří podle deníku již dříve přiznali vinu na machinacích při nákupu spojovací techniky. Svědčili proti Arslanovovi, ale dva z nich poté své svědectví vzali zpět. Kommersant píše, že podle některých informací z vyšetřování tak učinili po nátlaku neznámých lidí, možná napojených na generála.

Vojenský soud má v nejbližší době rozhodnout, zda na Arslanova uvalí dvouměsíční vazbu, jak žádají vyšetřovatelé. Hrozí mu podle tisku až desetiletý trest.

Arslanov v generálním štábu působí deset let, ve své poslední funkci byl od roku 2013. Účastnil se vojenské intervence v Sýrii, kde měl na starosti mimo jiné zajištění satelitního spojení.

V centru skandálu je armádní komunikační firma Vojentělekom, ve které se podle ruských médií odehrávají machinace „kosmických rozměrů“. Při rozkrývání jedné kauzy policisté v roce 2012 u jednoho ze zadržených našli v hotovosti 20 milionů rublů (13 milionů korun v tehdejším kurzu), které zatčený muž označil za „zbytek kapesného“.