Počet obětí lavin v Turecku stoupl na 38, přes padesát lidí je zraněno

Počet obětí po pádu dvou lavin na východě Turecka stoupl na 38. Neštěstí si podle agentury Reuters vyžádalo také 54 zraněných. Po dalších pohřešovaných se pátrá. První masa sněhu zasypala v noci na středu minibus, v němž zemřelo pět osob. Druhá lavina se ráno zřítila na záchranáře, vojenské policisty a civilisty, kteří na místě hledali pohřešované.

Podle guvernéra východoturecké provincie Van Mehmeta Emina Bilmeze se z laviny podařilo zachránit zhruba 30 lidí. Další ale stále zůstávají pod vrstvou sněhu, která je na některých místech vysoká až pět metrů.

V úterý pozdě večer během vánice v horské zasypala lavina minibus a vozidlo technické údržby silnic. „Sedm lidí se podařilo zachránit. Bohužel pět lidí bylo nalezeno mrtvých pod sněhem,“ uvedl guvernér Bilmez.

Druhá lavina ve středu ráno zasypala záchranáře, kteří na místě pátrali po zbylých pohřešovaných. 

V Turecku se utrhla lavina
Zdroj: ČT24

Někteří se ze sněhu dostali sami, jiným pomohli jejich kolegové vyslaní na místo neštěstí. „Byli jsme pod lavinou od rána a nikdo nám nepřišel na pomoc,“ stěžoval si jeden ze zachráněných mužů. 

Podle agentury Reuters panují na místě nepříznivé podmínky, zachranáři se nemohou s technikou dostat až k lavině. Kromě velkého množství sněhu, kvůli kterému jsou v provincii Van silnice uzavírány pravidelně, fouká i velmi silný vítr.