Šéf unijní diplomacie zamíří do Íránu. Pokusí se zmírnit napětí

Šéf diplomacie EU Josep Borrell v pondělí a v úterý navštíví Írán, kde se setká s místními vrcholnými představiteli. Cílem jeho cesty je zmírnit napětí na Blízkém východě, informovala Evropská unie. Borrell se setká mimo jiné s prezidentem Hasanem Rouháním a také s ministrem zahraničí Džavádem Zarífem.

„Borrell přijal silný mandát od ministrů zahraničí z EU k zapojení do diplomatického dialogu s regionálními partnery, aby snížil napětí a hledal příležitosti k politickému řešení současné krize,“ uvedla Evropská unie v nedělním prohlášení.

Napětí v regionu se zvýšilo poté, co Spojené státy v Iráku s pomocí bezpilotního stroje na začátku ledna zabily velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního.

Návštěva bude i příležitostí vyjádřit silný závazek EU k udržení dohody o íránském jaderném programu (JCPOA), uvádí EU.

Evropská unie je garantem jaderné dohody

Dohodu, jíž se Teherán zavázal omezit jaderný program výměnou za zrušení sankcí, podepsalo v roce 2015 s Íránem šest světových mocností – Británie, Čína, Francie, Německo, Rusko a USA. EU je garantem dohody.

V roce 2018 americký prezident Donald Trump označil dohodu za neúčinnou a oznámil, že Spojené státy od ní odstupují.

Následně Teherán postupně přestal plnit některé podmínky dohody a v lednu v reakci na zabití Solejmáního oznámil, že se už nebude řídit stanovenými limity pro obohacování uranu.