Provincie Chu-pej prodlužuje kvůli koronaviru svátky, zdravotníci v Hongkongu chystají stávku

Události: Čína přitvrzuje opatření proti šíření koronaviru. Češi budou ze země evakuování v neděli (zdroj: ČT24)

Novým typem koronaviru onemocnělo už více než 12 tisíc lidí, 259 z nich nemoci podlehlo. Všechny oběti registruje Čína, která se snaží další šíření nákazy zpomalit. Vláda provincie Chu-pej, v jejímž městě Wu-chan se koronavirus objevil jako první, prodloužila novoroční svátky. Čínská metropole Peking zase zavádí kontrolní stanoviště na hranicích jednotlivých čtvrtí.

Kvůli koronaviru už čínské úřady izolovaly přes padesát milionů lidí ve dvacítce měst. Také dvacetimilionový Peking už na některých místech začíná připomínat město duchů. V obavě z epidemie vychází ven jen ti, kdo opravdu musí.

Na ulici na lidi čekají zdravotní hlídky, na hranicích jednotlivých čtvrtí jsou zřízena registrační stanoviště. Místní se obávají osob, které se do metropole vracejí po svátcích. „Zvýší to podle mě v Pekingu riziko nákazy,“ tvrdí jeden z obyvatel.

Prázdné ulice v Pekingu
Zdroj: ČT24

Delší svátky jako prevence šíření viru

Příchod lunárního Nového roku připadl na poslední lednový víkend, úřady ale právě z obav před dalším šířením nemoci svátky prodloužily. Například provincie Chu-pej, která je centrem nákazy, bude mít svátky až do 13. února. Úřady v Hongkongu zase rozhodly, že se školáci a studenti po svátcích do škol vrátí až začátkem března.

Hongkongští zdravotníci v sobotu oznámili, že v pondělí zahájí pětidenní stávku, protože vláda odmítla jejich požadavek na uzavření všech vstupních míst z Číny. Stávky se má účastnit kolem devíti tisíc lidí, ošetřovat se budou pouze naléhavé případy. Hongkong registruje zatím 13 nemocných koronavirem.

Stavba nemocnice ve Wu-chanu
Zdroj: Xiao Yijiu via www.imago-images.de/ČTK/imago stock&people

Ve Wu-chanu rostou dvě nemocnice, svět evakuuje své občany

Po kritice za pomalou reakci během počáteční fáze nákazy Čína prezentuje nejvyšší nasazení zdravotníků a dělníků. Ve Wu-chanu dokončují dvě specializované nemocnice, celkem pro 2500 pacientů, které se mají otevřít už příští týden.

Nákaza koronavirem označovaným 2019-nCoV se rozšířila do nejméně 25 zemí, které podnikají vlastní opatření proti dalšímu postupu nemoci. Austrálie oznámila, že bude odmítat vstup do země všem cizincům přicházejícím z kontinentální Číny. Vietnamská vláda uvedla, že přestane vydávat víza cizincům, kteří v posledních dvou týdnech navštívili Čínu.

Své občany už z Wu-chanu evakuovaly například Spojené státy, Japonsko, Velká Británie, Francie či Německo. V příštích dnech chce svých zhruba 180 občanů přepravit do vlasti i Thajsko. Pětici českých občanů, kteří mají zájem o evakuaci z Číny, do Česka úřady přepraví ve spolupráci s Francií v neděli.