Požár u Canberry se může vymknout kontrole. Austrálie pro hlavní město vyhlásila mimořádný stav

Australské úřady vyhlásily mimořádný stav pro hlavní město Canberru a okolí. Vysoké teploty a silný vítr by mohly způsobit, že se velký požár blízko hlavního města dostane mimo kontrolu hasičů. Je to první vyhlášení mimořádného stavu v oblasti od požáru v roce 2003, připomněla agentura Reuters. Jih Austrálie zasáhly pro změnu silné bouřky, které připravily o elektřinu desetitisíce domů.

Představitel Území hlavního města Andrew Barr varoval před možným nebezpečím hrozícím o víkendu. Požár na jihu území, který se nedaří dostat pod kontrolu, již zasáhl plochu 185 kilometrů čtverečních, což je téměř osm procent rozlohy území, a může se stát nepředvídatelným a nezvladatelným.

V Canbeře se nachází federální parlament a sídlí zde také několik vládních a nezávislých institucí a národní muzea. Při požáru v roce 2003 ve městě zemřeli čtyři lidé a téměř pět stovek domů bylo zničeno.

Mimořádný stav bude trvat 72 hodin. Úřadům dává větší pravomoci při nařízení evakuace, uzavření silnic a převzetí kontroly nad soukromým majetkem.

Vlna veder má také o víkendu zasáhnout státy Viktorie a Nový Jižní Wales, kde je nyní kolem osmdesáti požárů. Od září kvůli ohni zahynulo 33 lidí a odhadem jedna miliarda zvířat. Zničeno bylo kolem 2500 domů a více než 11,7 milionu hektarů porostů.

Intenzivní bouřky na jihu země

Australské město Adelaide a většinu jižní části země v pátek zasáhl ohromný bouřkový pás, který připravil desítky tisíc domů o elektrickou energii a do některých míst spolu s přívalovými dešti přinesl bleskové povodně, píše zpravodajský server news.com.au.

Pod vodou se ocitly například části města Port Lincoln a Kingscote na Klokaním ostrově, kde voda zaplavila hlavní obchodní čtvrť včetně supermarketu. Bez elektřiny skončila mimo jiné Královská nemocnice v Adelaide, která musela zapojit záložní generátor a zrušit všechny neakutní operace.

Meteorologové varovali, že bouřky nad Adelaide budou pokračovat až do nedělního rána, kdy pás bouří zeslábne a přesune se na východ přes státy Viktorie a Nový Jižní Wales.