Ze Světa tanků do politiky. Nová strana v Rusku chce rozšířit využití moderních technologií

Události: V Rusku vznikají nové strany (zdroj: ČT24)

Na politické scéně v Rusku vznikají tři nové strany. Jednu z nich zakládá spolutvůrce celosvětově známé akční hry World of Tanks (Svět tanků). Voličům nabízí využití moderní technologie při hlasování. Šanci na zisk parlamentních křesel má však pouze malou.

Vjačeslav Makarov byl ještě před pár týdny manažerem úspěšné společnosti, která nabízí celosvětově známou akční on-line hru Svět tanků. Tuto práci však opustil kvůli politice, zakládá totiž Stranu přímé demokracie. 

„Naše šance ve volbách vidíme spíše jako skromné, ale pro nás je důležitější se jich účastnit, abychom se seznámili s celým procesem. Kdo to nezkusí, nic nepozná,“ tvrdí Makarov. 

Nová strana má za cíl přizpůsobit proces hlasování dnešním technologiím. A to tak, aby lidé měli možnost se rychle a jednoduše vyjádřit k aktuálním problémům země prostřednictvím počítače nebo mobilní aplikace. „V době tryskových letadel jezdíme parním strojem. Technicky je proces hlasování silně zastaralý,“ domnívá se Makarov. 

Nová strana má své kanceláře už v 36 ze 43 regionů a zájem o členství je prý značný.  V březnu má ustavující sjezd zvolit vedení. Makarov přitom sází na to, že mu mohou dát hlas právě příznivci populárního Světa tanků.

Experti: Novým stranám chybí jasný ideologický program

Strana přímé demokracie ale není jediným projektem, který na ruské politické scéně v současnosti vzniká. Už za pár dnů bude ustavující sjezd nové strany Pravda. V březnu by se pak měla registrovat další politická síla, která je údajně blízká Kremlu. 

Experti jsou však ohledně budoucí úspěšnosti nových stran spíše skeptičtí. „Vznik nových stran je logický, ale z principu je důvěra k nim velmi nízká,“ upozorňuje Andrej Kolesnikov, politolog z Centra Carnegie Moskva.

„Volič chce poznat nové tváře a mít nová očekávání, ale nechce nové strany,“ dodává politolog Michail Vinogradov z nadace Petrohradská politika. Podle odborníků navíc novým projektům schází jasný ideologický program.