„Pozor, jde k nám Číňanka.“ Světem se šíří obavy z Asiatů

Výsměch a urážky na sociálních sítích, zákaz vstupu čínských turistů do hotelů či restaurací nebo vyhýbání se komukoliv, kdo vypadá, že pochází z Asie. I tak svět reaguje na šíření nového koronaviru, který se poprvé na konci minulého roku objevil v Číně a následně se rozšířil do desítky zemí po celém světě. Číňané teď kvůli nemoci kromě ekonomických, diplomatických a zdravotnických opatření čelí i protičínským náladám, píše agentura Reuters.

Na sociálních sítích si začali na přístup svých spoluobčanů stěžovat například Francouzi s asijskými kořeny, kteří své příběhy začali označovat heslem „Je ne suis pas un virus“ (Nejsem virus).

Cathy Tranová z východofrancouzského Colmaru například napsala, že po cestě do práce slyšela dva muže šeptat: „Dávej si pozor, jde k nám Číňanka.“ „Po cestě z práce kolem mě zas projel muž na koloběžce a řekl mi, ať si nasadím roušku,“ citoval ženu zpravodajský server BBC.

„Když zakašleme stejně jako všichni kolem nás, přestaňte se ptát, jestli jsme nebezpeční,“ stěžoval si pod heslem jiný uživatel sociálních sítí.

Kritiku sklidil francouzský regionální deník Courrier Picard, který na titulní straně šíření viru označil za „žlutou hrozbu“. To podle Reuters až příliš připomínalo rasistický slogan „žluté nebezpečí“ nebo „žlutý teror“, který se používal na konci 19. století.

Podobného přešlapu se dopustil i dánský deník Jyllands-Posten, který zveřejnil obrázek čínské vlajky, na níž jsou místo pěti žlutých hvězd vidět nakažlivé viry. Čínské velvyslanectví v Kodani list vyzvalo, aby se omluvil.

Virus, původem z jedenáctimilionového města Wu-chan, se během ledna rozšířil do celé Číny a rychle zasáhl i ostatní země jihovýchodní Asie. Ty přitom s Pekingem mají napjaté vztahy, ať už kvůli čínskému vlivu v regionu, historickým křivdám, nebo například kvůli sporům o Jihočínské moře. Jeho části si kromě Číny nárokuje i Vietnam, Malajsie či Filipíny.

„Protože se z vaší země šíří virus… odmítáme obsloužit návštěvníky z Číny,“ napsalo na dveře vedení hotelu ve vietnamském městě Danang. Úřady už je mezitím donutily výzvu odstranit.

Tisíce občanů Jižní Koreje a Malajsie zase po úřadech v peticích požadují, aby země úplně zakázala vstup čínských turistů. Jeden z menších filipínských ostrovů Samal zapověděl vstup návštěvníkům ze všech zemí, kde se koronavirus potvrdil.

Čínští cestovatelé, kterých se za minulý rok do světa vydalo více než 160 milionů, byli také nemile překvapeni přivítáním v indonéské provincii Západní Sumatra. Tamní obyvatelé si pro ně připravili transparent s nápisem „My, komunity Západní Sumatry, odmítáme návštěvy čínských turistů“.