Wuchanský koronavirus je podle lékařů infekční dříve, než se u nemocného projeví příznaky

Schopnost šíření nového koronaviru začíná podle čínských úřadů nabírat na síle. Podle tamní zdravotnické komise se o viru zatím ví málo informací a není ani jasné riziko spojené s jeho mutací. Nemoci, která se začala šířit na konci prosince z čínského města Wu-chan, dosud podlehlo nejméně 80 lidí a nakažených je jich přes 2,7 tisíc (údaj je z pondělního rána pekingského času).

Zástupce čínské zdravotnické komise Ma Siao-wej uvedl, že na rozdíl od SARS, který se začal šířit v roce 2002 a usmrtil 800 lidí, je nový koronavirus infekční už během inkubační doby, kdy je nemocný bez symptomů. Ta trvá jeden den až dva týdny. Ma zároveň řekl, že s tím, jak roste schopnost přenosu viru, může nemocných dále přibývat.

Podle lékařů vyvolává koronavirus onemocnění s příznaky chřipky – horečku, kašel, problémy s dýcháním. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Čínské úřady dál stupňují bezpečnostní opatření. Například tamní cestovní kanceláře nebudou podle čínské televize CCTV moci od pondělí zajišťovat hotelové rezervace či pobyty pro skupiny.

Kvůli nákaze se také v zemi uzavírají další města. Po vzoru Pekingu se rozhodlo dočasně zastavit provoz dálkových autobusových linek i patnáctimilionové severočínské město Tchien-ťin. Pobřežní velkoměsto Šan-tchou na jihu země se zase v neděli uzavřelo pro osoby cestující odjinud, automobilovou i lodní dopravu. Přerušen je tam i provoz taxíků, přívozů a autobusů.

Čínou spravovaný Hongkong od neděle znepřístupnil populární turistické atrakce Disneyland a zábavní park Ocean Park. Úřady již dříve oznámily, že na neurčito je uzavřen i šanghajský Disneyland či pekingské Zakázané město.

Čína také oznámila dočasný zákaz prodeje volně žijících zvířat jako další z preventivních opatření. Podle tamních úřadů je totiž původcem viru patrně divoká zvěř, která se nelegálně prodávala na tržnici s mořskými produkty ve Wu-chanu.

Události: Česko se připravuje na možné případy nákazy koronavirem (zdroj: ČT24)

Nemoc je už i v Kanadě

Nemoc se ale dál šíří i za hranicemi Číny. První případ potvrzeného nakažení hlásí už i Kanada. Nemocnice v Torontu v sobotu oznámila, že se jedná o padesátiletého muže, který do země 23. ledna přiletěl právě z Wu-chanu.

„V Torontu nebyl příliš dlouho. Necítil se dobře. Myslím, že zůstával doma a lidé, kteří s ním bydlí, se sami izolovali,“ uvedla doktorka Barbara Yaffeová. Úřady upozorňují, že ačkoliv u muže přítomnost viru zjistili doktoři v Torontu, pro úplné potvrzení přítomnosti viru ho musí ještě nezávisle vyšetřit federální zdravotnická agentura.

V neděli první nemocnou s podezřením na koronavirus - čínskou letušku - ohlásilo i Rakousko. Žena, která je od pátku ve Vídni, teď leží na izolovaném oddělení a čeká na výsledky. Ty ale mohou být až za 48 hodin, upozornila rakouská tisková agentura APA. Pacientka byla před několika dny ve Wu-chanu, úřady nyní zjišťují, s kým se v Rakousku dostala do kontaktu.

Nemoc je už potvrzena ve více než desítce zemí. Podle Reuters jde v Asii o Japonsko, Jižní Koreu, Nepál, Malajsii, Singapur, Thajsko, Tchaj-wan a Vietnam. V pátek první tři případy v Evropě oznámily francouzské úřady a druhou infikovanou osobu potvrdily také Spojené státy. Prvního infikovaného člověka oznámila v sobotu i Austrálie.

Britští vědci: Za pár dní mohou být nakažených statisíce

Podle dvou na sobě nezávislých britských studií přenese každý nakažený člověk nemoc na další dva až tři lidi. Zda se bude infekce šířit podle nich záleží na účinnosti ochranných opatření, pro zastavení epidemie by se však úřadům muselo podařit zabránit přenosu v 60 procentech případů. Vědci z univerzity v anglickém Lancasteru odhadují, že při současném stavu bude jen ve Wu-chanu do 4. února přes 190 tisíc nakažených.

České ministerstvo zahraničí v pátek doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej, která je epicentrem nákazy. Americký konzulát ve Wu-chanu zase rozhodl, že v úterý letecky evakuuje veškeré své zaměstnance i několik amerických občanů. Přímý let bude mít omezenou kapacitu, přednost bude dána těm, kterým při nákaze koronavirem hrozí „větší riziko“.