Podle demokratů Trump zneužil moc. Chtějí odstranit prezidenta z voleb, kritizuje obhajoba

V pátek večer – po třech dnech – dokončili žalobci v americkém Senátu předkládání argumentů pro svou ústavní žalobu proti prezidentovi Donaldu Trumpovi. Označili jej za hrozbu pro demokracii. Trump podle nich zneužívá moc, a pokud v úřadu zůstane, bude tak činit nadále. Od soboty hovoří obhajoba. Podle šéfa týmu Pata Cipolloneho prezident nic špatného neudělal a demokraté se podle něj jen snaží Trumpa poškodit před podzimními prezidentskými volbami.

„Prezident neudělal absolutně nic špatného,“ prohlásil Cipollone, který spolu s prezidentovým právníkem Jayem Sekulowem vede tým Trumpovy obhajoby. Podle agentury Reuters také vyjádřil názor, že odstraněním prezidenta z úřadu ve volebním roce by vznikl „velmi, velmi nebezpečný precedent“.

„Žádají vás, abyste nejen zvrátili výsledky posledních voleb, ale, jak už jsem řekl dříve, žádají vás o odstranění prezidenta z voleb, které se konají za zhruba devět měsíců,“ citovala Cipolloneho televize CNN. 

Snahy demokratů o sesazení Trumpa označil za „nejmasivnější zásah do voleb“ v americké historii. „To jim nemůžeme dovolit, to by bylo porušení ústavy… a porušení posvátné důvěry, kterou v nás americký lid vložil,“ dodal.

Americká média už dříve psala, že úvodní proslovy republikánů nepotrvají déle než tři hodiny. „Za ony dvě hodiny, myslím, tým Bílého domu úplně rozdrtil kauzu, kterou tady prezentovali (demokraté),“ prohlásila po skončení proslovů republikánská senátorka Joni Ernstová.

Zkrácení proslovů jen na dvě hodiny znamená, že tým obhajoby zřejmě nevyčerpá celých 24 hodin, které dostal k využití během tří dnů. Podle BBC tím republikáni signalizují snahu o rychlý konec procesu, a tudíž i o rychlé zproštění prezidenta obvinění. 

Trumpův právník Sekulow odmítl spekulace médií, že zkrácení proslovů souvisí se sobotními preferencemi televizních diváků. Trump v pátek uvedl, že se mu sobotní termín zahájení obhajoby nezamlouvá, protože v sobotu se v Americe nikdo nedívá na televizi.

Šéf sněmovního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff, který v tomto procesu vystupuje jako hlavní žalobce, proslovy Trumpovy obhajoby označil za překrucování faktů. „Dál pokračují ve snaze vše zakrýt blokováním dokumentů a svědků,“ dodal Schiff.

Právníci demokratů se v závěrečném dni své řeči věnovali Trumpově ukrajinské kauze. Americký prezident podle nich zneužil svoji pozici k tlaku na Kyjev, aby vyšetřoval jeho potenciálního soupeře v nadcházejících prezidentských volbách Joea Bidena.

Žalobci také uvedli, že prezident ztěžoval vyšetřování kauzy v Kongresu, podle nich ovlivňoval svědky a nechtěl vydat dokumenty.

Demokratický poslanec Schiff, který přednesl závěrečnou řeč, je přesvědčen, že žalobci prokázali, že se Trump dopustil žalovatelných činů. „Nezáleží na tom, jestli ho máte rádi. Nezáleží na tom, jestli ho nemáte rádi,“ míní demokrat. „Je nebezpečím pro zemi, protože to udělá znovu. Nikdo z nás si nemůže být jist, že to znovu neudělá, protože nám každý den říká, že udělá,“ řekl Schiff senátorům.

Sám Trump jakákoli pochybení odmítá. O impeachmentu a argumentech svých odpůrců hovoří jako o hoaxu, tedy klamných zprávách.

Republikáni prohlašují impeachment za zbytečný a pro demokraty dávno ztracený. Ve stočlenném Senátu mají 53 mandátů, zatímco demokraté 47. Pro sesazení prezidenta přitom musí hlasovat dvoutřetinová většina horní komory. Republikáni jsou v podpoře Trumpa jednotní.