Písečná bouře a kroupy jako golfové míčky. V Austrálii ještě nepřestalo hořet a už se potýká s dalšími extrémy

Austrálie dál bojuje s živly. Jihovýchod země zasáhly po požárech silné bouřky s krupobitím a písečná bouře. Kroupy o velikosti golfových míčků poškodily v metropoli Canbeře veřejné budovy, obytné domy i auta a přerušily dodávky elektřiny na některých předměstích. Zranění utrpěli dva lidé. Na desítkách míst v Austrálii přitom dál hoří.

Ve státech Nový Jižní Wales a Victoria stále zuří na osmdesát požárů. Úřady varovaly, že riziko se bude tento týden v oblasti opět stupňovat vzhledem k návratu vysokých teplot a suššího počasí. Předpověď počasí také varuje před silnými bouřkami a případnými záplavami.

Pondělní bouřka s krupobitím porážela v Canbeře stromy a způsobila lokální záplavy. V neděli postihlo krupobití druhé největší australské město Melbourne a obdobné počasí předpovídají meteorologové i v Sydney.

Nezvykle intenzivní bouřky doprovázené lijáky způsobily o víkendu povodně ve městech Brisbane a Gold Coast, která se nacházejí severně od státu Nový Jižní Wales, kde lesní požáry napáchaly největší škody.

Vleklou vlnou sucha trpící vnitrozemská města státu Nový Jižní Wales, jako je Dubbo, Broken Hill, Nyngan a Parkes, v neděli zahalil oblak rudého prachu, který přinesl do oblasti vichr o rychlosti přesahující 100 kilometrů v hodině. Písečná bouře „změnila den v noc“, popisovali místní obyvatelé.

Tanya Fulton, provozovatelka bazénu ve městě Tottenham vzdáleném asi 500 kilometrů od Sydney, musela kvůli bouři zavřít. „Není vidět ani na dno bazénu, dětský bazének je plný bláta,“ popsala telefonicky situaci agentuře Reuters. 

Písečné bouře a záplavy v Austrálii (zdroj: ČT24)

V Austrálii zuří požáry od loňského září. Krizi zhoršují rekordní vedra, nebývalé sucho a změny klimatu. O život zatím přišlo 30 lidí a miliony zvířat, spáleno je 2600 domů a zničeno více než deset milionů hektarů porostů, což je území větší než Česká republika.

Vlhké počasí nyní pomáhá situaci zklidnit. Déšť zlepšil kvalitu ovzduší měst jako Sydney či Melbourne, která v posledních dnech halil oblak dýmu a působil jejich obyvatelům dýchací potíže.

Úbytek turistů

Australská vláda znepokojená snížením zájmu návštěvníků již oznámila balíček opatření, který by měl oživit cestovní ruch. Z národního fondu určeného na pomoc při odstraňování následků požárů má podle premiéra Scotta Morrisona turistické odvětví získat 76 milionů australských dolarů (1,2 miliardy korun).

Šéf australské vlády to označil za „naléhavou injekci“ pro postižené firmy a řekl, že cestovní ruch v zemi čelí „historicky největší výzvě“.

Představitel australského sdružení cestovního průmyslu agentuře Reuters řekl, že škody v tomto odvětví se blíží jedné miliardě australských dolarů. Podle australské rady pro propagaci cest do Austrálie se ztráty mohou do konce roku vyšplhat přes 4,5 miliardy dolarů.