Teherán popřel zprávu, že se rozhodl poslat do Kyjeva černé skřínky ze sestřeleného letadla

Teherán prý ještě nerozhodl, kam pošle takzvané černé skřínky z letadla sestřeleného v Íránu. V sobotu íránská agentura Tasním přinesla informaci, že íránské úřady předají záznamníky s údaji o letu ukrajinského dopravního boeingu, na jehož palubě zahynulo všech 176 osob, Kyjevu. Írán tvrdí, že jeho revoluční gardy stroj minulý týden krátce po startu z teheránského letiště sestřelily omylem.

„Snažíme se přečíst černé skříňky zde v Íránu. Našimi dalšími možnostmi jsou Ukrajina a Francie, ale zatím nebylo přijato žádné rozhodnutí poslat je do jiné země,“ řekl IRNA šéf vyšetřování nehody z íránské Organizace pro civilní letectví.

Kanadský úřad pro bezpečnost dopravy (TSB) oznámil, že jeho dva experti opustili Teherán po šestidenním prověřování okolností katastrofy. Podle TSB zatím neexistuje dohoda o tom, jak a kde budou černé skříňky zkoumány. Kanadský ministr zahraničí Francois-Philippe Champagne novinářům řekl, že v dopisu svému íránskému partnerovi žádal, aby skříňky byly odeslány na Ukrajinu nebo do Francie.

Írán až po třech dnech přiznal, že letadlo zasáhla jeho protivzdušná obrana. Ta byla v pohotovosti po raketovém útoku na americké cíle v Iráku, který Íránci podnikli v odvetě za americký atentát, při kterém v Bagdádu zahynul prominentní íránský generál.

Těla jedenácti občanů Ukrajiny, kteří v troskách ukrajinského boeingu zahynuli, byla dnes převezena do vlasti. Na rakve zahalené do ukrajinských národních vlajek, které do hlavního města dopravil vojenský speciál, čekali na kyjevském letišti příbuzní s květinami. Někteří členové posádky poklekli, když je rakve míjely. Devět mrtvých Ukrajinců byli členové posádky sestřeleného letadla.