Podle obhájců je Trumpův impeachment útokem na americkou demokracii

Právní tým amerického prezidenta Donalda Trumpa se před nadcházejícím procesem o impeachmentu chystá zveřejnit návrh obhajoby, v němž tvrdí, že proces je nebezpečným útokem na americkou demokracii a pokusem zvrátit volby z roku 2016 a ovlivnit ty následující. Předseda výboru americké Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff v neděli zároveň obvinil americké tajné služby, že před Kongresem skrývají dokumenty významné pro průběh soudní žaloby na Trumpa.

„Je to bezostyšný a protiprávní pokus zvrátit výsledky voleb z roku 2016 a ovlivnit volby v roce 2020, které přijdou jen za pár měsíců,“ citovala z dokumentu agentura AP. Podle právníků je proces impeachmentu zahájený díky hlasům demokratů „nebezpečným útokem na právo amerických občanů svobodně si zvolit prezidenta“. V šestistránkovém dokumentu obhájci tvrdí, že obvinění ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu, která vůči prezidentovi před Vánoci vznesla Sněmovna reprezentantů, jsou protiústavní.

„Vypadá to, že podléhají tlaku vlády,“ uvedl zase Schiff, který v senátní proceduře impeachmentu, která začíná v úterý, povede sedmičlenný tým žalobců. A obvinil americké tajné služby, že před Kongresem skrývají dokumenty významné pro průběh soudní žaloby prezidenta Donalda Trumpa. Zatajovaná dokumentace se týká Ukrajiny, řekl Schiff v pořadu televize ABC. 

Dokumenty podle něj zadržuje hlavně Národní bezpečnostní agentura (NSA), ale „tragickou cestu“ v tomto směru nastoupila i Ústřední zpravodajská služba (CIA), hlavní americká výzvědná organizace.

Opoziční demokraté dosud ze sabotáže impeachmentu obviňovali především ministerstvo zahraničí. Zadržuje podle nich dokumentaci, která se týká Trumpovy snahy přimět Ukrajinu, aby mu dodala informace, které by uškodily jeho předpokládanému volebnímu sokovi Joeu Bidenovi.

Trump věří, že proces v Senátu rychle skončí

Sněmovna reprezentantů ústavní žalobu na Trumpa vznesla loni v prosinci a tuto středu případ předala Senátu. Proces ve čtvrtek formálně začal tím, že zástupce Sněmovny reprezentantů Adam Schiff přečetl senátorům znění ústavní žaloby. Následně složili přísahu předseda Nejvyššího soudu USA John Roberts, který na proces bude dohlížet, a také senátoři. Úkolem senátorů je v procesu působit v roli poroty.

Trump ústavní žalobu považuje za politický hon na čarodějnice a věří, že proces v Senátu rychle skončí. Hrozba, že bude z funkce odvolán, je považována jen za teoretickou. Všeobecně se očekává, že republikánská většina v Senátu, který má v impeachmentu poslední slovo, Trumpa osvobodí.

Demokratičtí zákonodárci, kteří vedou ústavní žalobu na Trumpa, uvedli, že šéf Bílého domu by měl funkci opustit, aby byla zachována demokracie a bezpečnost státu.

„Senát by měl prezidenta Trumpa odsoudit a zbavit funkce, aby zabránil vážnému a dlouhodobému poškození našich demokratických hodnot a ohrožení bezpečnosti naší země,“ napsali v sobotu demokratičtí zákonodárci. Demokraté dále uvedli, že důkazy svědčící proti Trumpovi jsou jasné, nepopiratelné a přesvědčivé.