Z Westminsterského paláce na sever Anglie. Britští lordi možná přesídlí do upadajícího Yorku

Britská vláda zvažuje, že přestěhuje Sněmovnu lordů z Westminsterského paláce v Londýně do Yorku na severu země. Stanici Sky News to řekl předseda britské Konzervativní strany James Cleverly. Je to prý jeden z kroků, které by měly pomoci podpořit různé části Velké Británie.

Britský premiér Boris Johnson si podle agentury Reuters chce pojistit severoanglické voliče investicemi. „Je to jedna z řady věcí, které zvažujeme,“ řekl Cleverly o případném stěhování nevolené části britského parlamentu, která může blokovat zákony a má zhruba 800 členů, z nichž většina v ní zasedá doživotně.

Informaci, že York, který založili staří Římané a který proslul svou katedrálou, je favoritem na nové sídlo horní sněmovny, přinesl dříve nedělník The Sunday Times. Dalším kandidátem by podle něj mělo být druhé největší britské město Birmingham.

Region severní Anglie trpí úpadkem těžkého průmyslu a úspornými opatřeními. Konzervativcům se v této baště opoziční Labouristické strany podařilo v parlamentních volbách minulý měsíc nečekaně zvítězit.