Venezuelský prezident Maduro oznámil, že je připravený na dialog se Spojenými státy

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v rozhovoru s americkým listem The Washington Post uvedl, že je připraven na dialog se Spojenými státy, který by mohl vést k vybudování nových vzájemných vztahů.

„Pokud je mezi dvěma vládami respekt, bez ohledu na to, jak velké jsou Spojené státy, a pokud tam je dialog, výměna pravdivých informací, tak si buďte jisti, že můžeme vytvořit nový typ vztahu,“ řekl Maduro. „Vztah založený na respektu a dialogu vytváří situaci, v níž obě strany vyhrávají. V případě vztahu založeného na konfrontaci naopak obě strany prohrávají. Takový je recept,“ doplnil.

Maduro rovněž uvedl, že pokud by americký prezident Donald Trump zrušil sankce vůči Caracasu, mohly by Spojené státy těžit z venezuelského ropného bohatství, poznamenala agentura AFP. Maduro naposledy poskytl rozhovor prominentnímu americkému listu loni v únoru.

Madurovu vládu viní opozice i mezinárodní organizace z porušování lidských práv a také z kolapsu venezuelské ekonomiky. Opozici v čele s Juanem Guaidóem se však nedaří Madura přimět k demisi. Prezident má totiž stále na své straně kromě Ruska či Číny také velení armády, i když několik důstojníků a řada vojáků od ledna vyjádřili loajalitu Guaidóovi. Ti, jimž se nepodařilo utéct ze země, ale skončili ve vězení.