Írán předá Ukrajině skříňky ze sestřeleného letadla

Íránské úřady předají Ukrajině černé skříňky z letadla, které íránské revoluční gardy omylem sestřelily minulý týden krátce po startu z teheránského letiště. Oznámila to íránská agentura Tasním. O předání skříněk, které obsahují záznam letových dat a hlasové komunikace posádky, požádala Teherán ukrajinská prokuratura. Při neštěstí zahynulo 176 lidí.

Ukrajinské bezpečnostní zdroje před několika dny oznámily, že zjišťují, zda je tamní laboratoř vybavená tak, aby v ní mohly být černé skříňky z letadla dekódovány. Šéf kyjevského ústavu pro vědecký výzkum Oleksandr Ruvin přiblížil, že dekódování černých skříněk začne už v pondělí a že se k němu sjedou „všichni specialisté“.

Agentura Tasním uvedla, že na analýze záznamů by se měli podílet experti z Francie, Kanady a Spojených států. Pokud se na Ukrajině analýza nezdaří, budou černé skříňky odeslány do Francie.

Ukrajinský civilní stroj směřující do Kyjeva minulý týden zasáhla raketa krátce po jeho startu z teheránského letiště. Írán nejdříve tvrdil, že spoj PS752 postihl technický problém, tři dny po havárii ale oznámil, že stroj sestřelily jeho revoluční gardy, které ho považovaly za nepřátelskou střelu.

Íránská protivzdušná obrana byla v pohotovosti po předchozím íránském raketovém útoku namířeném na americké cíle v Iráku. Šlo o odvetu za předchozí likvidační americký útok na íránského generála v Bagdádu.

Prezident Hasan Rúhání slíbil, že pachatelé „neodpustitelného omylu“ budou potrestáni. Při neštěstí kromě Íránců a Ukrajinců přišlo o život také 57 lidí s kanadským občanstvím, deset Švédů, čtyři Afghánci a tři Britové.