Intenzivní deště přinesly Austrálii úlevu v boji s ohněm. Znamenají ale i hrozbu povodní

Události ČT: Požáry v Austrálii vystřídaly silné lijáky a záplavy (zdroj: ČT24)

Bouřky doprovázené intenzivními srážkami přinesly změnu počasí na východní pobřeží Austrálie. Lijáky potěšily hasiče bojující s rozsáhlými lesními požáry. Oheň už v zemi připravil o život 29 lidí a zničil přes dva a půl tisíce domů. Silné deště ale zároveň představují na mnoha místech opačnou hrozbu.

Podle předpovědí lze v mnoha regionech nejhůře postižených států bouřky a lijáky očekávat i více dnů. Platí to i pro oblasti, které nezažily silné srážky již několik let, uvedli meteorologové z Nového Jižního Walesu. Vedle něj deště dorazily i do států Victoria a Queensland. „V jihovýchodní části Queenslandu jsme měli stoleté rekordy,“ uvedl meteorolog Peter Markworth.

Podle hasičů stávající srážky sice nedokážou uhasit všechny požáry, výrazně ale pomohou zastavit jejich šíření. Ničivý oheň pustoší zemi přes tři měsíce. Plameny už sežehly porost na ploše větší než je Česká republika. V Novém Jižním Walesu se počet požárů snížil na zhruba sedmdesát pět z více než stovky, s nimiž se stát potýkal ještě před pár dny.

Další nebezpečí – povodně

Déšť částečně napravuje i škody, které kromě ohně způsobilo velké sucho. „Tento déšť je naprosto úžasný,“ prohlásil chovatel dobytka Sam White, který žije nedaleko města Guyra v Novém Jižním Walesu. „Přinesl dostatečné množství vody a umožnil naplnění našich přehrad.“

„Všichni jsme se báli, že nám dojde voda. Naše zahrady kvůli tomu suchu úplně umíraly. Teď prší jak nikdy předtím,“ neskrývá radost australská obyvatelka Jenny Goodletová.

S přívalovými dešti ale mohou přijít jiné problémy – a to silné povodně. Voda zaplavila některé silnice i několik domů. Bleskové povodně ovšem nikoho nezabily ani nezpůsobily drastické škody. Z Nového Jižního Walesu jsou i zprávy o výpadcích dodávek elektřiny. Nepříjemnosti pak postihly australskou metropoli. Bouřka tam kromě deště přinesla i obrovské kroupy.