Orbita. Ukrajinské město duchů ve stínu známější Pripjati

Horizont ČT24: Orbita. Ukrajinské město duchů ve stínu známější Pripjati (zdroj: ČT24)

Ukrajinské město Orbita úřady původně zamýšlely jako domov pro pracovníky z místní jaderné elektrárny, kterou ale nikdy nedostavěli.  V oblasti dnes ve složitých podmínkách žije jen stovka lidí. Orbita je tak podobným městem duchů jako Pripjať, kterou vylidnila jaderná havárie v nedalekém Černobylu.

Před čtyřmi dekádami měli sovětští funkcionáři s Orbitou velké plány. Měli vizi nové jaderné dominanty a města pro pět tisíc obyvatel, ta ale nakonec reálnou podobu nedostala. Z obřího projektu elektrárny sešlo a během osmdesátých let místo postupně osiřelo a začalo chátrat. 

Orbita se k životu probouzí těžko. Podobně jako Pripjať zasažená nukleární havárií v Černobylu se proměnila v město duchů. Trvale v ní dnes žije na sto obyvatel. Ti jsou závislí na pomoci zvenčí. Jednou týdně je navštíví lékařka, jídlo a léky se přiváží.

Pracovních příležitostí není mnoho. Optimisté doufají v oživení ruiny skrze investice. Nedávno se tam otevřela solární elektrárna. „Někteří lidé byli proti tomu. Měli různé výhrady, třeba že nebude pršet, protože úřady budu rozhánět mraky za pomoci děl. Takovýchto nesmyslů bylo mnoho,“ popisuje starostka Orbity Larissa Postryhanová.

Orbitu by mohl zachránit i zájem turistů. Její příběh ale zatím nepoutá tolik pozornosti jako černobylská tragédie. Po úspěchu televizního seriálu, který mapuje události havárie, se z místa stal turistický hit.