Šimečka: Proces kvůli vraždě Kuciaka prohloubil polarizaci slovenské společnosti

Publicista Šimečka hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Proces s obžalovanými z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové je procesem 21. století, domnívá se publicista a novinář Martin Šimečka. Je ale podle něj otázkou, kam povede. Společnost je totiž rozdělená a část, která naslouchá konspiračním médiím, nechce vnímat soudní proces. Šimečka k tématu hovořil ve čtvrtečních Událostech, komentářích.

Ve slovenském Pezinku v pondělí začal soud s obžalovanými z vraždy novináře Kuciaka a jeho snoubenky. V případu jsou obžalovaní celkem čtyři lidé. 

Daná kauza přitom nabízí děsivý obraz Slovenska, domnívá se novinář a publicista Martin Šimečka. „A je čím dál horší, když si člověk spojí všechny informace, které za poslední rok dostává,“ dodal. 

„Ukazuje se, že země byla už léta naprosto prorostlá korupcí a že fakticky to byl spíš samotný systém, který už demokracii téměř pohltil,“ poznamenal Šimečka s tím, že nejvyšší patra prokuratury, justice a policie byla ovládaná mafiánskou skupinou. 

Rozdělení slovenské společnosti

Podle publicisty se přitom na Slovensku jedná o největší proces 21. století a zřejmě i o největší proces v moderních dějinách země od roku 1989. Je ale otázkou, kam povede, domnívá se. 

„Jedna věc je, že teď všichni tak nějak důvěřují policii a všem, kteří na něm participují… a může se stát, že obvinění dostanou přísné tresty,“ řekl. „Jiná věc je, co to udělá se společností,“ podotýká Šimečka.

„Ukazuje se, že část společnosti je samozřejmě otřesena,“ uvedl s tím, že se jedná o lidi, kteří věří v demokracii a chtějí ji.

„Pak je tady další část společnosti, která spíš naslouchá konspirativním médiím nebo je věrná současné vládě a tento proces nejspíš nechce poslouchat, nechce vědět tyto informace nebo si je vysvětluje po svém,“ uvedl Šimečka. 

„Fakticky ten proces prohloubil polarizaci společnosti v tom smyslu, že její část – zejména ta radikální pravice anebo i voliči vládních stran, zejména Smeru – si nepřipouštějí, že by moc mohla být na tom tak špatně,“ dodal publicista.