Proti sílícímu tlaku ostrými slovy. Írán obohacuje víc uranu než před jadernou dohodou, sdělil Rouhání

Írán v současné době obohacuje víc uranu než před uzavřením mezinárodní dohody o svém jaderném programu v roce 2015 (JCPOA). V televizním projevu to oznámil íránský prezident Hasan Rouhání. Evropští signatáři smlouvy podali stížnost na Teherán kvůli porušování dohody. Krize kolem Íránu se v poslední době vyhrotila po zabití významného íránského velitele Spojenými státy.

Do uzavření dohody Íránci obohacovali uran na 20 procent a instalovali moderní centrifugy na další obohacování. JCPOA byla sjednána právě ve snaze zpomalit íránský jaderný program a zabránit tomu, aby islámská republika mohla vyrobit vlastní jadernou zbraň. Výměnou byly zrušeny protiíránské sankce.

K signatářům patřily také Spojené státy, jež vyjednávání uzavřely za administrativy minulého prezidenta Baracka Obamy. Současný šéf Bílého domu Donald Trump ale dohodu v roce 2018 vypověděl jako neúčinnou a obnovil americké protiíránské sankce.

Íránci v reakci postupně vypovídali jednotlivé body dohody s tím, že se k ní mohou vrátit, pokud budou sankce zrušeny. Po nedávném americkém útoku na íránského generála Kásema Solejmáního v Bagdádu však Teherán oznámil, že se dohodu přestává řídit.

„Obohacujeme víc uranu než v době před uzavřením dohody. Tlak na Írán se zvyšuje, ale my postupujeme dál,“ zdůraznil v televizním projevu Rouhání.

Tři evropští signatáři dohody – Německo, Velká Británie a Francie – tento týden využili část dohody, která umožňuje podat stížnost za její porušování. Jejich cílem prý ale není obnovit mezinárodní sankce vůči Íránu, chtějí naopak Teherán tlačit k návratu k plnění podmínek smlouvy.

Trump Evropu vydírá, tvrdí íránský ministr

Šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf ale míní, že tyto země, jež označuje zkratkou E3, podlehly americkým hrozbám o zavedení nových cel na jejich zboží vyvážené do USA. „E3 prodaly zbytek JCPOA, aby se vyhnuly novým Trumpovým clům. Tak to fungovat nebude, přátelé. Pouze jste podráždili jeho apetit,“ napsal Zaríf na Twitteru.

List The Washington Post ve středu napsal, že Trumpova administrativa pohrozila uvalením 25procentního cla na dovoz evropských aut, pokud Británie, Francie a Německo formálně Írán neobviní z porušení JCPOA.

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell se ve čtvrtek poprvé od vyhrocení napětí okolo Íránu sešel se Zarífem. Oba politici vedli „upřímný rozhovor“ o budoucnosti jaderné dohody.
Borrell podle svého mluvčího „zdůraznil trvající zájem EU zachovat dohodu, která je v současnosti důležitější než kdy dříve“.

Politici se na schůzce v indickém Dillí dohodli, že zůstanou i nadále v úzkém kontaktu. Borrell už dříve pozval Zarífa k jednáním do Bruselu, podle dostupných informací však odpověď zatím nedostal.

Jednání o nové dohodě Teherán odmítá

Íránský ministr zahraničí ve středu prohlásil, že dohoda není mrtvá. Neuvedl však, za jakých podmínek se k jejímu dodržování Írán hodlá vrátit.

Evropské země se snažily pomoci Teheránu obejít důsledky obnovených amerických postihů a navrhnout náhradní mechanismus, který by zemi umožnil prodávat ropu. Systém založený na barterové výměně se ale zatím nepodařilo zprovoznit.

Britský premiér Boris Johnson v úterý vyzval Trumpa, aby místo dohody navrhl novou úmluvu. Možnost uzavření nové smlouvy v nynější situaci však Rouhání odmítl.