Další demonstrace v Aténách, lidé se bouřili proti dohodě s věřiteli

Atény – Poprvé od voleb se v centru Atén sešli krajně levicoví demonstranti. Do ulic je vyhnala dohoda tamní vlády s mezinárodními věřiteli. Podle protestujících se kabinet zaprodal zahraničnímu kapitálu. Co si o podmínkách prodloužení finanční pomoci myslí, dali účastníci demonstrace jasně najevo: podpálili nejméně dvě auta, několik kontejnerů s odpadky a navíc vysklili několik výloh obchodů.

Podle serveru týdeníku To Vima policie proti nim oproti dosavadním zvyklostem nezasáhla a řídí se tak dál nařízeními nového kabinetu složeného z levicové strany SYRIZA a nacionalistických Nezávislých Řeků.

Demonstranti rekrutující se z krajně levicových a anarchistických skupin bojujících proti mezinárodnímu velkokapitálu zamířili nejprve směrem k budově parlamentu, kde na náměstí Syntagma je tradiční shromaždiště všech větších akcí. Poté ale zamířili do čtvrti Exarchia, kde leží polytechnická vysoká škola. Cestou stavěli umělé zátarasy a zakládali ohně.

Protesty v Aténách
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris

Nová vláda se po nástupu k moci po předčasných parlamentních volbách koncem ledna rozhodla k vstřícnějšímu přístupu k demonstracím. Odstranila zátarasy chránící parlament a výrazně omezila dozor pořádkových sil nad průběhem manifestací. Od té doby se uskutečnilo v Řecku několik demonstrací na podporu nového kabinetu.

Větší násilnosti v zemi v současnosti doprovázejí nejvyšší řeckou fotbalovou soutěž, která byla kvůli incidentům s chuligány v těchto dnech přerušena už potřetí v sezoně.

Vydáno pod