Desítky lidí v Los Angeles zasáhlo palivo vypuštěné z nouzově přistávajícího letadla

Události: Pilot vypustil kerosin do ulic Los Angeles (zdroj: ČT24)

Civilní letadlo vypustilo před nouzovým přistáním na mezinárodním letišti v kalifornském Los Angeles palivo, které zasáhlo dětské hřiště v centru města. Nejméně sedmnáct dětí a devět dospělých bylo ošetřeno s podrážděním kůže a dýchacími potížemi. Vedení aerolinek Delta, kterým letadlo patří, postup svého kapitána hají jako součást bezpečnostních pravidel. Okolnosti incidentu už vyšetřuje americká letecká správa.

Sprchou leteckého benzinu bylo zasaženo hřiště základní školy v losangeleské čtvrti Cudahy. Podle hasičů nicméně nebyla újma na zdraví dětí vážná a událost se obešla bez nutnosti jejich převozu do nemocnice.

„Myslel jsem, že se z něj (letadla) kouří. Ale když na mě kapky dopadly, cítil jsem benzin,“ popisuje incident žák místní základní školy Miguel Cervantes.

Jedna z dívek, na kterou dopadlo palivo vypuštěné z letadla
Zdroj: Damian Dovarganes/ČTK/AP

Letadlo mířilo do Šanghaje, hned po startu ale pilot nahlásil stav nouze kvůli problémům s motorem. Se strojem opsal ovál, po kterém se vrátil zpátky do Los Angeles. Palivo vypustil z výšky kolem sedmi set metrů a následně bezpečně přistál.

Společnost Delta počínání kapitána obhajuje s tím, že se držel bezpečnostních pravidel. Letadla na dlouhých trasách totiž vzlétají právě kvůli plným nádržím s větší hmotností, než je povolená pro přistání.

Podle leteckých předpisů ale může být palivo z letadel vypuštěno v případě nouze jen nad neobydleným územím a raději ve velké výšce, aby se před dopadem na zem rozptýlilo a nepršelo ve velkých kapkách. Díky kvalitnějším podvozkům ale dnes letadla vypouštějí palivo jen výjimečně.