Německá policie v několika spolkových zemích zasahovala proti islamistům kvůli podezření z přípravy útoku

Německá policie v úterý ráno zasahovala v Berlíně, Braniborsku, Durynsku a Severním Porýní-Vestfálsku proti čečenským islamistům. Důvodem je podezření z přípravy teroristického útoku, uvedlo na Twitteru nejvyšší státní zastupitelství v Berlíně. Konkrétní nebezpečí podle něj ale nejspíš nehrozilo. Část německých muslimů proti extremismu bojuje, a to i s nasazením vlastního života.

Razie, na níž se podílelo 180 policistů, se zaměřila na Čečence ve věku 23 až 28 let. Jsou podezřelí, že vytipovávali místa pro pozdější islamistický útok. U jednoho z nich policie už dříve na mobilním telefonu našla obrazový materiál, který tomu nasvědčuje. 

Úterní zásahy, které se uskutečnily na devíti místech, mají podle tiskové zprávy státního zastupitelství a berlínské policie přinést podrobnosti o jednání a motivu obviněných. Policie při nich zabavila bodné a sečné zbraně, peníze v hotovosti a také nosiče dat. Ty nyní vyhodnocuje. „Dnešní zásah ukázal, že Berlín je stále v hledáčku teroristů,“ podotkla Kerstin Philippová z německých policejních odborů.

Ženu, která založila liberální mešitu, hlídá policie

Řada německých muslimů se snaží proti extremismu bojovat. Patří mezi ně i právnička tureckého původu Seyran Atesová, jež pomáhala ženám z turecké komunity, které trpěly domácím násilím. Manžel jedné z nich klientku zabil Atesové před očima a jí samotné prostřelil krk. „Po atentátu jsem si řekla, že tím spíš se nevzdám své práce,“ prohlásila žena.

Události: Němečtí muslimové, kteří bojují s extremismem (zdroj: ČT24)

Atesová založila liberální berlínskou mešitu přímo v budově protestantského kostela. Atesová organizuje společné modlitby obou pohlaví, pomáhá homosexuálům, bojuje proti antisemitismu, čímž dráždí muslimské fundamentalisty.

Po otevření mešity dostala během několika dnů sto výhrůžek smrtí. Celý den ji tak pro jistotu hlídá několik policistů. „Bohužel, evropská i německá politika podporovaly hlavně konzervativní islám. Ztratili jsme jednu nebo dvě generace,“ říká Atesová. Německé úřady registrují celkem přes sedm set extremistů, kteří jsou připraveni použít násilí.