Johnson věří v celní dohodu s EU. Lordi začali projednávat brexitovou smlouvu

Události: Johnson navštívil Severní Irsko (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson si je jistý vyjednáním dohody s Evropskou unií bez celních tarifů a obchodních kvót ještě letos. Uvedl to během návštěvy Severního Irska, které bylo hlavním bodem sváru v brexitové smlouvě. Její text začala v pondělí po britských poslancích projednávat Sněmovna lordů. Schválit ji musí ještě europoslanci, aby Británie mohla z Unie odejít k 31. lednu.

„Vidím ruku budoucnosti. Ruku budoucnosti, která nás všechny pohání dopředu,“ řekl britský premiér při návštěvě Severního Irska. Tamní poslance čeká posvěcení platnosti brexitové dohody. I kvůli tomu se tamní Demokratická unionistická strana (DUP) a Sinn Féin po více než tisíci dnech dohodly na vytvoření vlády.

Část Spojeného království, v níž nežijí ani dva miliony obyvatel, zaměstnala kvůli vystoupení Británie z EU politiky po celé Evropě. Panovaly totiž obavy, že by se na irský ostrov vrátily hraniční kontroly a s nimi i riziko nového sektářského násilí.

V pondělí začala rozvodovou dohodu s EU projednávat Sněmovna lordů. Všichni čekají, jak si premiér v příštích měsících povede při vyjednávání s Evropskou unií o obchodní dohodě.

V Belfastu Johnson připustil, že severoirským firmám hrozí kontroly v přístavech. Taková situace by nastala, pokud by s Bruselem nevyjednal bezcelní dohodu. V tento scénář ale ministerský předseda nevěří. „Jediné okolnosti, za kterých bych si dokázal představit nutnost celních kontrol z Velké Británie do Severního Irska, by bylo, kdyby zboží mířilo do Irska,“ uvedl.

Do Belfastu přijel také irský premiér Leo Varadkar, aby oslavil konec tři roky trvajícího politického vakua. Díky nečinnosti severoirských poslanců ale mohli ti britští ve Westminsteru prohlasovat zákony, které na severu Irska umožnily sňatky osob stejného pohlaví a také konec vězení za umělé přerušení těhotenství.