Při boji s australskými požáry zemřel další hasič. Premiér přiznal souvislost s klimatickou změnou

Při boji s ničivými požáry zahynul na jihovýchodě Austrálie další hasič, celkově si tak plameny vyžádaly už nejméně 28 lidských životů. Tamní premiér Scott Morrison přiznal souvislost mezi současnou kritickou situací a klimatickou změnou. Dosud taková tvrzení odmítal.

Úřady uvedly, že šedesátiletý hasič přišel o život ve státě Viktorie, který společně s Novým Jižním Walesem patří k nejhůře postiženým rozsáhlými požáry. Na muže při hašení plamenů spadl strom.

Katastrofální požáry zničily na jihovýchodě Austrálie od září více než dva tisíce domů a 10,3 milionu hektarů porostu, což je území přesahující rozlohou Českou republiku. Vyžádaly si také opakované evakuace obyvatel ohrožených oblastí.

Podle expertů k požárům významně přispěla vleklá vedra a sucha – australský meteorologický úřad ve středu uvedl, že loňský rok byl v zemi nejteplejší a nejsušší v historii měření.

Morrison: Snížíme emise, ale neomezíme uhelný průmysl

Předseda australské vlády Scott Morrison prohlásil, že jeho kabinet uznává tvrzení, že teplejší a sušší léta jsou důsledkem klimatických změn. Doposud jakoukoliv spojitost mezi současnými požáry a klimatickými změnami rezolutně popíral.

Premiér země, která je největším vývozcem uhlí na světě, ale nadále odmítá omezit uhelný průmysl. „V příštích letech budeme pokračovat v naší politice snižování emisí, přitom ale nebudeme zavádět uhlíkovou daň, nebudeme zvyšovat ceny elektřiny a nebudeme omezovat tradiční uhelný průmysl,“ nechal se slyšet.

Podle zpravodajského serveru BBC News také Morrison přiznal chyby při řešení stávající krize. „Existují věci, které jsem mohl řešit lépe,“ podotkl. Premiér čelil kvůli údajně pomalé a nedostatečné reakci vlády na požáry v posledních týdnech kritice. Mnoho Australanů mu rovněž vyčítalo, že v době, kdy vlna veder a požáry vrcholily, Morrison odjel s rodinou na dovolenou na Havaj.