O demokratickém kandidátovi by mohl rozhodnout až nominační sjezd, říká Joch k začátku primárek v USA

Události, komentáře: Roman Joch a Daniel Anýž o demokratických primárkách (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech startují za pár týdnů demokratické primárky, z nichž vzejde soupeř Donalda Trumpa pro listopadové prezidentské volby. První budou začátkem února v Iowě a v New Hampshire. V minulých letech už tato dvě kola napověděla hodně o tom, kdo nominaci získá, připomněl komentátor Daniel Anýž. Letos tomu tak ale být nemusí, protože situace je komplikovanější, míní analytik Roman Joch.

Největší šance má podle průzkumů v Iowě i v New Hampshire radikálně levicový Bernie Sanders. V rámci celých Spojených států se pak těší nejvyšší oblibě Joe Biden, někdejší viceprezident Baracka Obamy.

Mezi další vážné uchazeče o demokratickou nominaci patří i Pete Buttigieg, kterého podporují středově založení demokraté, a také Elizabeth Warrenová, jež si podobně jako Sanders získala oblibu svými ostře levicovými názory.

Anýž: Biden by mohl mít problém stáhnout Sandersův náskok

Podle statistik by mohla už Iowa napovědět, kdo nakonec vyzve současného republikánského prezidenta Trumpa. „V posledních devíti demokratických soubojích sedm (politiků), kteří zvítězili v Iowě, potom zvítězili i v (boji) o demokratickou nominaci celkově,“ připomněl v Událostech, komentářích komentátor Aktuálně.cz Daniel Anýž.

„Kdyby opravdu Sanders v těchhle dvou státech vyhrál, tak si umím představit, že i Joe Biden, který spoléhá v tuhle chvíli nejvíc na Jižní Karolínu, která je jednak větší a bude mít hodně delegátů, a jednak je tam větší zastoupení černošských voličů, což je jeho nejsilnější skupina, tak by mohl být velký problém už tenhle úvodní náskok dohnat,“ dodává komentátor.

Připomněl, že například v roce 2008 vyhrál ve výrazně bělošské Iowě Barack Obama, který se pak skutečně stal prezidentem.

Joch: Letos může padnout další tabu

Sanders však nemá takovou podporu mezi černošskými voliči, jakou měl Obama, a právě to je jeden z důvodů, proč podle analytika Romana Jocha z Občanského institutu nemusí letošní výsledek v Iowě a New Hampshire odpovídat celkovému výsledku primárek.

„Černošští voliči jsou nejloajálnější demografickou skupinou Demokratické strany a v primárkách mají mnohem větší váhu než pak v celkových volbách. A tito jednoznačně preferují Joea Bidena. On také vede v průzkumech v rámci celých USA, byť samozřejmě nevede v těch prvních dvou státech. Letos může padnout další tabu, jako padlo v roce 2016, kdy totálně nezkušený člověk bez žádného politického úřadu předtím, to jest Donald Trump, se nakonec stal prezidentem,“ míní Joch.

„Někteří analytici předpovídají či se obávají, že kandidátů první úrovně je tolik, že se může stát, že budou vyhrávat v různých státech. A tím pádem nikdo z nich nezíská nadpoloviční většinu delegátů. To znamená, že po několika desetiletích by se stalo, že by rozhodoval až nominační sjezd. Může se to stát, ale také nemusí. Stačí nějaký špatný výrok kohokoliv z nich, nějaký přeřek, a celá dynamika je pak úplně jiná,“ doplnil Joch.

Celá debata ve videu v úvodu článku.