Britští poslanci poprvé po volbách interpelovali Johnsona

Britský premiér Boris Johnson vystoupil při pravidelných interpelacích v dolní komoře britského parlamentu. Tam také pokračuje projednávání zákona o brexitové dohodě.

Jsou to první Johnsonovy interpelace po prosincových volbách, v nichž obhájil křeslo ministerského předsedy a významně posílil svou většinu. Kromě nadcházejícího brexitu mluvil i o aktuálním napětí na Blízkém východě po americkém útoku, při kterém zahynul velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Solejmání.

Ve výborech Dolní sněmovny mezitím pokračuje debata o prováděcím zákonu k brexitu, o němž se bude definitivně hlasovat již ve čtvrtek. Vzhledem k tomu, že konzervativci premiéra Johnsona v prosincových volbách získali v parlamentu výraznou většinu, čeká se, že zákon Dolní sněmovna bez problémů schválí.

Odpoledne bude Johnson o podobě vztahů jednat s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a vyjednavačem Michelem Barnierem. Leyenová předeslala, že EU bude usilovat o těsné bezpečnostní partnerství a ekonomické kontakty bez tarifů, kvót a dumpingového chování. Podle ní není na dojednání plnohodnotné dohody dost času a bude třeba stanovit nejpalčivější témata, která se stihnou do konce roku vyřešit.