Britka stáhla obvinění z hromadného znásilnění na Kypru. Dostala podmínku

Horizont ČT24: Podmínka pro Britku (zdroj: ČT24)

Devatenáctiletá Britka, která loni v létě podle soudu křivě obvinila dvanáct izraelských mladíků z hromadného znásilnění na Kypru, dostala čtyřměsíční podmíněný trest a pokutu 140 eur (asi 3500 korun). Informovala o tom místní média. Výši trestu oznámil kyperský soud. Podle deníku The Guardian se tak už dívka, jejíž jméno nesmí být zveřejněno, může vrátit do Velké Británie. Odsouzená tvrdí, že obvinění stáhla pod nátlakem, a chce se dál soudně bránit.

Kyperský soud už koncem prosince rozhodl, že se turistka dopustila křivého obvinění, za což jí hrozil až rok vězení. Soudce podmíněný trest s odkladem na tři roky zdůvodnil mimo jiné mládím odsouzené, její dosavadní bezúhonností i skutečností, že žena posléze přiznala chybu, když obvinění za znásilnění stáhla.

Britka se obrátila na policii loni v červenci, kdy tvrdila, že ji Izraelci znásilnili v hotelu ve městě Agia Napa na severovýchodě ostrova. Ve vazbě pak skončilo všech dvanáct podezřelých ve věku od patnácti do dvaadvaceti let. Po deseti dnech byli propuštěni, když Britka uvedla, že s Izraelci souložila dobrovolně.

Podle Izraelců si žena znásilnění vymyslela, protože ji urazilo, že si průběh večera natáčeli na mobil a nakonec ji vykázali z pokoje.

Britka tvrdí, že obvinění stáhla pod nátlakem

Ve vazbě následně skončila i Britka, kterou po téměř měsíci soudce propustil na kauci. I k tomu, že už strávila několik týdnů ve vazbě, soud přihlédl při rozhodování o výši trestu. Po vynesení rozsudku dívka podle místních médií propukla v pláč a poté opustila s matkou a advokáty budovu soudu ve městě Paralimni.

Odsouzená tvrdí, že obvinění stáhla pod nátlakem a že na policejní služebně čelila posměškům a nátlaku. Nadále pak podle místních médií tvrdí, že dobrovolný sex měla jen s jedním z Izraelců. „Dál pevně stojí za tím, že je nevinná a řekla pravdu,“ uvedl její advokát Lewis Power QC. Britka se chce odvolat a případ chce podle svých slov hnát klidně až k Evropskému soudu pro lidská práva.

Na podporu Britky se demonstrovalo

Před soudem demonstrovalo na podporu odsouzené několik dívek s transparenty s nápisy „Věříme ti“. Podle deníku The Guardian mezi nimi bylo i několik dívek z Izraele. V Londýně zase desítky lidí vyzvaly k bojkotu Kypru, protože místní úřady podle nich sexuální útoky kryjí, aby se turisti nebáli na ostrov jezdit. Na její podporu se demonstrovalo taky v Tel Avivu.

Do situace se vložila i britská vláda. „Mluvil jsem o tom s kyperským ministrem zahraničí. Je tady širší problém, jak zajistit, aby Britové – nejen na Kypru nebo v Evropě, ale na zahraničních dovolených a výpravách – mohli cestovat co nejbezpečněji,“ řekl šéf britské diplomacie Dominic Raab.