Australští hasiči bojují s časem před příchodem dalších veder. Kouř už dolétl do Argentiny

Australští hasiči stupňují své úsilí, aby izolovali rozsáhlé lesní požáry, které nadále hoří na řadě míst na jihovýchodě země. Po nynějším přechodném ochlazení mají totiž teploty ve státech Nový Jižní Wales a Viktorie od pátku znovu stoupat nad 40 stupňů Celsia. Kouř z požárů mezitím donesl vítr přes Tichý oceán až do 12 tisíc kilometrů vzdálených zemí Jižní Ameriky.

Ve státě Nový Jižní Wales nadále hoří 130 požárů, z nichž padesátka není pod kontrolou, a ve státě Viktorie dalších čtyřicet. Podle agentury Reuters plameny zabily 25 lidí, sežehly dva tisíce domů a více než 10,3 milionu hektarů porostu. Pojistné nároky v důsledku katastrofálních požárů dosáhly 700 milionů australských dolarů (10,9 miliardy korun). Léto na jižní polokouli přitom ještě zdaleka nedosáhlo vrcholu.

Na západě Austrálie nicméně první letošní tropický cyklon přinesl v pondělí večer silný vichr a hustý liják, což přivítali i obyvatelé na východním konci kontinentu. „Je to signál monzunové aktivity, která by mohla přerušit stávající vedra,“ řekl představitel hasičského sboru ve státě Nový Jižní Wales Shane Fitzsimmons. Také na jihovýchodě Austrálie v pondělí pršelo, i když jen lehce.

V Sydney se pak konal pohřeb jednoho ze dvou hasičů, kteří zahynuli 19. prosince při dopravní nehodě, když jeli likvidovat požár u města. Jeho malá dcera kráčela před rakví v bílých šatech a v otcově helmě. Na hrudníku měla připnutou medaili, kterou otec posmrtně za zásluhy dostal.

Na pohřeb přišel i australský premiér Scott Morrison, proti němuž obrací hněv řada Australanů vyčerpaných několikaměsíčními požáry. Lidé mu vyčítají, že v době, kdy vlna veder a požáry vrcholily, byl s rodinou na Havaji na dovolené. Mnozí také kritizují Morrisonovu vládu kvůli neochotě reagovat na klimatické změny, které podle expertů k vleklým suchům a vedrům mohly v Austrálii přispět. Reakce vlády na požáry byla také podle postižených pomalá a nekoordinovaná.

Kouř oblétl půlku světa

Oblaka kouře se podle meteorologů drží ve výšce asi šesti kilometrů nad zemí a není pravděpodobné, že se působením přírodních jevů snesou k zemi. V Chile bylo ráno kvůli kouři slunce zbarvené do ruda.

Argentinská národní meteorologická služba zveřejnila satelitní snímky ukazující kouřový mrak. „Jaké to může mít důsledky? Nic zásadního, pouze červenější slunce a jeho západ,“ napsala na Twitteru.

Meteorologická služba Metsul uvedla, že výpary by mohly doputovat až nad nejjižnější stát Brazílie, Rio Grande do Sul.