Dva střelecké útoky v Kodani stály dva životy, při třetím padl útočník

Kodaň – Dánští policisté zastřelili muže, který na ně nad ránem zaútočil v kodaňské čtvrti Nörrebro. Později policie oznámila, že šlo o pachatele předcházejících dvou smrtících útoků. K prvnímu došlo na sobotní diskusi o svobodě slova, kterou v Kodani pořádal švédský karikaturista Lars Vilks, ke druhému v noci u synagogy. Na každém místě zabil útočník jednoho člověka a uprchl.

Policisté zastřelili muže, jehož poté označili za pachatele předcházejících útoků, v průběhu rozsáhlého pátrání, které v Kodani propuklo. „Policie sledovala jistou adresu ve čtvrti Nörrebro. V jednom okamžiku tam přišel člověk, který mohl být pro policii zajímavý v souvislosti s vyšetřováním. Policisté ho oslovili, on na ně začal střílet a byl zabit. Žádní příslušníci policie nebyli zasaženi,“ sdělily v prohlášení bezpečnostní složky.

Při sobotním útoku na Vilksově diskusi v kodaňské umělecké kavárně Krudttönden zahynul pětapadesátiletý muž a tři policisté utrpěli zranění. Vilks, jenž vyvázl nezraněn, byl dlouhodobě terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007.

K další střelbě došlo v noci u synagogy v ulici Krystalgade v centru Kodaně. Střela usmrtila mladého žida, zatímco další dva policisté utrpěli zranění. „Předpokládáme, že oba incidenty mají stejného viníka. Máme rovněž zato, že muž, zabitý později policií, je osobou odpovědnou za obě předchozí vraždy,“ řekl po ranním incidentu v Nörrebro kodaňský policejní ředitel Torben Molgaard Jensen. Podle vyšetřovatele Jörgena Skova útočník zřejmě jednal na vlastní pěst. „Nemáme žádné důkazy, že by se do obou incidentů zapojili ještě nějací další střelci,“ uvedl.

Policisté v lokalitě, kde byl zastřelen muž podezřelý ze spáchání dvou útoků v Kodani
Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN/Ola Torkelsson

Policisté po útocích uzavřeli některé lokality. V provozu již je podzemní železniční stanice Nörreport v blízkosti synagogy, její bezprostřední okolí ale zůstává uzavřené. „O žádném zásadním omezení pro obyvatele ale neuvažujeme. Jen prosíme všechny, aby byli ve střehu a cokoliv podezřelého okamžitě hlásili na policii,“ sdělil mluvčí Wadsworth-Hansen.

Sobotní útok na uměleckou kavárnu, kde karikaturista Vilks pořádal debatu o svobodě projevu, označila dánská premiérka Helle Thorning-Schmidtová za terorismus. „Máme jistotu, že šlo o politicky motivovaný útok. Byl to tedy teroristický útok,“ uvedla předsedkyně vlády. Útok dnes odsoudily Spojené státy. „USA odsuzují ohavný sobotní útok v Kodani,“ prohlásila mluvčí americké Národní rady pro bezpečnost Bernadette Meehanová s tím, že Washington je připraven pomoci při vyšetřování.