„Obloha se zbarvila do červena, všude létal popel.“ Zoufalí lidé prchali v Austrálii před ohněm na pláž

Jihovýchod Austrálie dál sužují rozsáhlé požáry. Ve městě Mallacoota ve státě Victoria musely tisíce lidí před plameny utéci na pláže. Ve státě Victoria se pohřešují čtyři lidé, další osoba je nezvěstná v sousedním Novém Jižním Walesu. Na hranici obou států zahynul v pondělí dobrovolný hasič, jehož desetitunový vůz převrátil silný vítr. Celkem si požáry v Austrálii vyžádaly už nejméně dvanáct obětí.

Mezi aktuálně potvrzenými oběťmi jsou otec a syn, kteří se pohřešovali ve městě Cobargo v Novém Jižním Walesu. Dvojice se podle australských médií snažila chránit svůj dům před ohněm. Další člověk se pohřešuje ve městě Belowra, které leží nedaleko Cobarga. Další čtyři lidé jsou nezvěstní ve státě Victoria. Detaily o nich ale místní úřady nesdělily.

Od začátku požárů zemřelo v Austrálii nejméně dvanáct lidí. Už v pondělí zahynul 28letý dobrovolný hasič. Jeho hasičský vůz převrátil na střechu mimořádně silný vítr. Dva jeho kolegové nehodu přežili, utrpěli však zranění. Při nehodě menšího vozu utrpěl vážná zranění i další hasič.

Požáry zbarvily nebe ve městě Mallacoota do ruda
Zdroj: Jonty Smith/Reuters

Rudé nebe

Ve městě Mallacoota, které leží asi 400 kilometrů východně od Melbourne, musely čtyři tisíce lidí, především turistů, opustit domy, ve kterých přebývali, a hledat útočiště před blížícím se požárem na pláži.

Nebe nad Mallacootou se podle fotografií na sociálních sítích zbarvilo do ruda. „Bylo to děsivé. Obloha se zbarvila do červena a všude kolem létal popel,“ citovala stanice BBC jednoho ze zachráněných.

Podle premiéra státu Victoria Daniela Andrewse se úřady připravují na evakuaci lidí z pláží, do akce zřejmě nasadí i armádní helikoptéry.

Ve středu meteorologové očekávali na jihovýchodě Austrálie teploty až 44 stupňů Celsia. V některých městech ve střední části kontinentu by se rtuť teploměrů měla vyšplhat až k 45 stupňům.

Rudé nebe ve městě Mallacoota
Zdroj: Jonty Smith/Reuters

Tradiční novoroční ohňostroj v Sydney se ale navzdory tomu konat bude. Hasiči po prvotních námitkách s oblíbenou silvestrovskou atrakcí souhlasili a udělili pro její konání výjimku. Například australská metropole Canberra kvůli trvajícímu suchu a požárům novoroční ohňostroje zrušila.