Kvůli požárům a horku ruší v Canbeře i jinde ohňostroje. Slavnou show v Sydney brání australský premiér

Situace v Austrálii sužované horkem a požáry se zhoršuje. Teploty se ve všech australských státech dostaly přes čtyřicet stupňů Celsia, upozornila BBC. Celkový počet mrtvých v souvislosti s požáry už dosáhl deseti, poslední obětí je dobrovolný hasič, který s živlem bojoval v Novém Jižním Walesu. Situace také vyvolala debatu o pořádání novoročních ohňostrojů. Proti efektní show, která se tradičně koná v Sydney, vznikla petice.

Ohně, s nimiž se Austrálie potýká několik týdnů, zničily na tisíc domů zejména na jihovýchodě země. Nejhůře postižený je stát Nový Jižní Wales, kde nyní hoří na stovce míst a 43 z těchto požárů stále není po kontrolou.

V tomto státě také přišel o život dobrovolný hasič a další dva utrpěli popáleniny poté, co se v prudkém větru převrátil jejich kamion, zatímco se pokoušeli uhasit plameny u města Albury. Podle BBC je to třetí dobrovolný hasič, který zahynul v této sezoně požárů. Dva jiní dobrovolní hasiči zemřeli 19. prosince při hašení požáru poblíž Sydney.

Velké problémy jsou dál kvůli nekontrolovaným požárům i ve státě Viktorie. V jeho hlavním městě Melbourne se v pondělí teploty dostaly na 41 stupňů Celsia a úřady nařídily evakuaci tisíců lidí. 

Na dvojnásobek běžných letních hodnot se vyšplhala také teplota v Tasmánii. V jejím středisku Hobartu v pondělí naměřili 40,8 stupně Celsia. Meteorologická služba oznámila, že půjde o prosincový rekord. Podle meteorologa Luka Johnstona přivádí horký vzduch do Tasmánie z kontinentu silný severní vítr.

Austrálie hoří. Vysušují ji vedra, místy přesáhla 40 stupňů Celsia (zdroj: EBU)

Vítání Nového roku bez ohňostroje?

Kvůli současným podmínkám se mění i plány pro novoroční oslavy. Úřady v hlavním městě Canbeře už ohňostroj zrušily a organizátoři novoročních oslav upozornili, že zrušeny mohou být i venkovní koncerty.

V Sydney zatím dala městská rada souhlas k pořádání ohňostroje, proti jeho konání ale vznikla petice, již už podepsalo čtvrt milionu lidí, kteří zároveň požadují, aby se peníze využily na boj s ohněm. Sydney je hlavním městem Nového Jižního Walesu a několik týdnů ho dusí požáry v blízkém okolí. Hasičská služba upozornila, že pokud bude vyhlášen stav katastrofy, bude ohňostroj zrušen.

Ohňostroj v Sydney, kterým oslavovali příchod roku 2018
Zdroj: Jill Gralow/Reuters

Pyrotechnická show v Sydney je oblíbenou atrakci, která do tamního přístavu přiláká i milion lidí a ekonomice státu přináší značné peníze. Podívanou v Sydney každoročně v televizích na celém světě sleduje miliarda lidí.

Za konání ohňostroje v Sydney se postavil i premiér Scott Morrison. Pokud show bude, dá tím podle něj Austrálie najevo svou odolnost. Vicepremiér Nového Jižního Walesu John Barilaro je ale toho názoru, že by ohňostroj měl být zrušen. „Riziko je příliš velké a musíme brát ohled také na vyčerpané dobrovolníky,“ řekl s odkazem na ty, kteří se podílejí na hašení požárů. Předměstí Parramatta na západě aglomerace Sydney se rozhodlo svého ohňostroje vzdát.

V australských požárech jde také o záchranu zvířat

Šířící se oheň ohrožuje také tamní zvířata. Úřady zatím nemají informace o tom, kolik jich mohlo uhynout, ale odborníci citovaní Reuters to odhadují na miliony kusů. Panují mimo jiné obavy, že několikatisícová kolonie koalů, která žije na severovýchodním pobřeží, přišla v požárech o 30 procent populace.

Agentura WIRES, která se zabývá záchranou divokých zvířat, má nyní ve své péči několik zraněných tvorů. Je mezi nimi popálená vačice i mladý klokan. Tracy Burgessová z agentury ale upozornila, že k veterinářům se nedostává očekávané množství zvířat postižených ohněm, což by mohlo znamenat, že jich mnoho uhynulo.

Klokan s popálenými nohami, o kterého se starají v agentuře WIRES
Zdroj: Jill Gralow/Reuters

Burgessová je odhodlaná nalezenou vačici zachránit, kromě jiného i proto, že zjistila, že jde o matku, která ve svém vaku chrání mládě. „Když jsme vak otevřeli, objevila se malá packa, ano, je tam velmi malá a holá vačice. Ta velká je urputná matka, která pro své mládě udělá cokoli,“ řekla Burgessová.