Demonstranti v Iráku obsadili ropné pole a vyřadili jej z provozu

Demonstranti vnikli na ropné pole Násiríja na jihovýchodě Iráku. Donutili zaměstnance, aby ze řídicí stanice vypnuli elektřinu, a vyřadili pole z provozu. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Během posledních třech měsíců nespokojení Iráčané, kteří si přejí změnu politického systému, opakovaně blokovali rafinerie či přístavy.

Ropné pole Násiríja, kde nepůsobí žádná zahraniční společnost, produkuje 90 tisíc barelů ropy denně. Demonstranti na místě skandovali „Žádná vlast, žádná ropa“. Heslem „Chceme vlast“ se zaštiťují účastníci nepokojů, které Irákem otřásají od počátku října.

Protestující, převážně mladí lidé, považují nynější politický systém za zcela zkorumpovaný. Vidí v něm původ své chudoby a příčinu toho, proč nefungují základní občanské služby, například školství nebo zdravotnictví. Během nepokojů už o život přišlo přes 450 lidí.

Dosavadní premiér Ádil Abdal Mahdí podal před několika týdny demisi, a ačkoli se parlament shodl na jeho nástupci, prezident Barham Sálih ho odmítl jmenovat.

Jde o guvernéra města Basra Asaada Ajdáního, kterého do funkce navrhl parlamentní blok podporovaný Íránem. Demonstranti s ním nesouhlasí a Sálih řekl, že raději sám rezignuje, než by jmenoval někoho, kdo neodpovídá přání demonstrantů.