Válka barev prorůstá ekonomikou Hongkongu. Žlutí podporují demokratické hnutí, modří Peking

Události: ŽIutí proti modrým v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Sedm měsíců protestů dopadá na ekonomiku Hongkongu, která se poprvé za deset let ocitla v recesi. Lidé chodí do restaurací podle toho, jestli jsou žluté nebo modré. Žluté podporují demokratické hnutí, modré Peking. Zatímco před žlutými stojí fronty, modré jsou poloprázdné.

Majitel „žluté“ restaurace Tomato Ching se o politiku nezajímal až do okamžiku útoku gangsterů na lidi vracející se z demonstrace. „Nemohl jsem uvěřit, že se v Hongkongu může něco takového stát. Kriminálníci útočí na občany, policie dělá, že to nevidí, a někteří zákonodárci tomu tleskají.“

S přibývajícími policejními zákroky rozšiřoval nabídku slev. Už pár měsíců dává studentům jídlo zdarma. 

Udání vedou ke kontrolám

Naopak restaurace Kobe byla označena jako modrá. Majitelka Annie Kwok se tomu brání. Říká, že neschvaluje, co dělá vláda. Na sociálních sítích se ale zastala policistů. „Protesty nejsou rozumné ani dobré pro společnost, tak jsem se rozhodla udělat trochu rámus a povzbudit přátele, aby podpořili policii.“

Zatímco žlutí se vzájemně propagují na internetu a zákazníci jim přibývají, modrým klesají tržby. „Tržby výrazně klesly, protože naši zákazníci byli hlavně teenageři. Posílají na nás také různé kontroly. Hygienu, hasiče, všechno možné, aby nám způsobili potíže,“ říká Annie Kwok.

Aktivisté rozšiřují žlutý ekonomický kruh i na prodejce, banky a dopravce. Válka barev má pomoci malým a středně velkým prodemokraticky smýšlejícím podnikatelům, aby posílili vliv. Jako protiváhu tomu, že posledních 20 let ovládají ekonomiku byznysmeni propojení s Čínou.