Bez ohledu na Vánoce. Policie v Hongkongu rozháněla demonstranty v obchodních domech

V Hongkongu zasáhla pořádková policie slzným plynem proti protestujícím, kteří zaplnili ulice před obchodními domy i přímo v nákupních centrech. K incidentům došlo v hlavní turistické čtvrti, píše agentura Reuters. Demonstrace za větší demokratizaci regionu neutichají ani přes svátky. Ve středu lidé plánují na více místech protest nazvaný „Vánoce na houby“ („Suck the Christmas“).

Celkem v pěti hongkongských obchodních domech se shromáždili lidé odění v černém a s maskami, případně sobími rohy. Někteří volali po revoluci a nezávislosti Hongkongu. „Spousta lidí nakupuje, takže je to dobrá příležitost sdělit lidem, za co bojujeme,“ řekl osmnáctiletý student Ken. „Bojujeme za svobodu, bojujeme za naši budoucnost.“

Někteří protestující házeli po policii deštníky a jiné předměty. Policie proti nim použila obušky. Jeden z policistů podle agentury Reuters mířil do davu střelnou zbraní, nakonec ale nevystřelil. Došlo k použití slzného plynu, jímž se bezpečnostní síly snažily demonstranty rozehnat před nákupními centry a poblíž luxusních hotelů.

Demonstrace začaly v červnu, původně proti plánovanému zákonu o vydávání podezřelých lidí do pevninské Číny. Postupně se z nich staly projevy nesouhlasu se zasahováním Číny do záležitostí Hongkongu. Velká Británie Hongkong vrátila Číně v roce 1997 a Peking teď území spravuje podle pravidla „jedna země, dva systémy“.

Protesty pozvolna ztrácejí na intenzitě. Mírový pochod začátkem prosince ale podle organizátorů absolvovalo 800 tisíc lidí, což ukazuje na silnou podporu hnutí za demokratizaci této čínské oblasti se zvláštním statusem, poznamenala agentura Reuters. Od začátku demonstrací bylo zatčeno přes šest tisíc lidí.